Wouter Linmans Revolutiekoorts recensie

Wouter Linmans Revolutiekoorts recensie

Revolutiekoorts

Onrust en oproer in november 1918

  • Auteur: Wouter Linmans (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Uitgeverij Athenaeum
  • Verschijnt: 7 november 2024
  • Omvang: 296 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Wouter Linmans Revolutiekoorts recensie en informatie

  • “Een zeer lezenswaardig mengsel van cultuur-, mentaliteits- en militaire geschiedenis.” (Trouw over De oorlog van morgen)
  • “Linmans beschrijft fraai hoe Nederland zich vorige eeuw opmaakte voor een nieuwe oorlog. Een opmerkelijk boek.” (de Volkskrant ∗∗∗∗ over De oorlog van morgen)

Flaptekst van het boek over revolutiejaar 1918 van Wouter Linmans

Op 13 november 1918 maakten geweerschoten in de Amsterdamse Sarphatistraat een abrupt einde aan de dreiging van een socialistische revolutie. Een paar dagen daarvoor was de Eerste Wereldoorlog beëindigd. Dat leidde in Duitsland tot revolutionaire onrust. In Hamburg en Berlijn namen muitende militairen en stakende arbeiders bezit van de straat, zoals dat in 1917 ook in Rusland was gebeurd. Ook Nederland beleefde spannende dagen. Er was onrust in Den Haag, Rotterdam en Leiden, maar vooral in de hoofdstad.

Deze geschiedenis wordt gewoonlijk samengevat als ‘Troelstra’s vergissing’. De sociaaldemocraat Pieter Jelles Troelstra had in de Tweede Kamer vergeefs opgeroepen tot een revolutie. Minder bekend is dat in Amsterdam doden en gewonden vielen bij een confrontatie tussen revolutionaire demonstranten en het leger. Wat gebeurde er precies? Wie waren er bij het oproer betrokken? En waarom is deze geschiedenis in de vergetelheid geraakt?

In Revolutiekoorts geeft Wouter Linmans niet alleen antwoord op deze vragen. In kleurrijke verhalen brengt hij geëngageerde Amsterdamse arbeiders uit de vroege twintigste eeuw tot leven. Linmans neemt de lezer mee langs stinkende grachten en naar rokerige vergaderlokalen, waar bier en jenever werd geschonken, ruzie werd gemaakt en revolutionaire plannen werden gesmeed.

Wouter Linmans (1989) is historicus. Hij is geïnteresseerd in culturele beeldvorming, en de geschiedenis van gewelddadige gebeurtenissen in de negentiende en twintigste eeuw. In 2021 verscheen De oorlog van morgen, over oorlogsverwachtingen in Nederland tussen 1918 en 1940.

Bijpassende boeken en informatie