Wolfram Eilenberger Geesten van het heden recensie en informatie boek over het denken van Theodor Adorno, Susan Sontag, Michel Foucault en Paul Feyerabend, 1948-1984. Op 21 augustus 2025 verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij de Nederlandse vertaling van Geister der Gegenwart, het boek van de uit Duitsland afkomstige filosoof en schrijver Wolfram Eilenberger. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteur en over de uitgave.
Wolfram Eilenberger Geesten van het heden recensie
- “Eilenberger houdt zich bezig met de existentiële dimensie van het denken, met het moment waarop filosofen hun ideeën en daarmee zichzelf in gevaar brengen. Dat dit denkbestaan op de universiteit tegenwoordig vaak alleen nog maar bestaat in de vorm van vaste posities, maakt Geesten van het heden niet alleen tot een groot leesplezier, maar ook tot een herinnering aan wat filosofie ooit was en wat ze vandaag de dag buiten de academische wereld misschien alleen nog maar kan zijn: het proberen de moed niet te verliezen, ook niet in onvolwassen tijden.” (Peter Neumann, Die Zeit)
Geesten van het heden
Het denken van Theodor Adorno, Susan Sontag, Michel Foucault en Paul Feyerabend, 1948-1984
- Auteur: Wolfram Eilenberger (Duitsland)
- Soort boek: filosofieboek
- Origineel: Geister der Gegenwart (2024)
- Nederlandse vertaling: W. Hansen
- Uitgever: De Bezige Bij
- Verschijnt: 21 augustus 2025
- Omvang; 432 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek / ebook
- Prijs: € 36,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek van de Duitse filosoof Wolfram Eilenberger
Welke filosofie kan ons vandaag nog inspireren? in de voetsporen van Theodor Adorno, Susan Sontag, Michel Foucault en Paul Feyerabend schetst Geesten van het heden een groot panorama van het naoorlogse denken. Wolfram Eilenberger vertelt onderhoudend hoe een nieuwe verlichting rechtstreeks leidde tot de belangrijkste breuklijnen van deze tijd.
Winter 1949: Adorno keert uit Amerika terug naar het verwoeste Frankfurt; Feyerabend, beschadigd door de oorlog, naar Wenen; wonderkind Susan Sontag bezoek Thomas Mann in Los Angeles; de jonge Michel Foucault doet in Parijs opnieuw een zelfmoordpoging. Getekend door de oorlog zoek deze vier denkers hun weg in een nieuwe vorm van filosoferen.
Met Geesten van het heden levert Wolfram Eilenberger opnieuw een onderhoudende filosofische zoektocht af, waarin hij aan de hand van deze moedige denkers het vermogen van de filosofie onderstreept om een antwoord te vinden op de grote vragen van onze tijd.
Wolfram Eilenberger is geboren op 7 augustus 1972 in Freiburg im Breisgau,Duitsland. Hij is filosoof, schrijver en journalist. Hij was hoofdredacteur van Philosophie Magazin en is een veelgevraagd commentator op de Duitse televisie. Eerder verschenen van zijn hand de internationale bestsellers Het tijdperk van de tovenaars. Het grote decennium van de filosofie, 1919-1929 . en Het vuur van de vrijheid, over de filosofie van Hannah Arendt, Simone van Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil.