De Ladarijder
Op een roadtrip door Rusland
- Schrijver: William Immink (Nederland)
- Soort boek: Rusland reisverhalen
- Uitgever: Uitgeverij Elmar
- Verschijnt: 14 april 2022
- Omvang: 224 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Prijs: € 20 – € 25
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
- Waardering: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Flaptekst van het boek over Rusland van William Immink
Toen Rusland-correspondent William Immink dit boek schreef, in de tweede helft van 2021, kon niemand weten dat de wereld er nu heel anders zou uitzien. Dat oorlogsbeelden onze huiskamers zouden overspoelen. Toch is het boek juist nu verschenen, want het schetst een beeld van Rusland en de Russen dat gezien mag worden.
William Immink woonde in zijn jeugd een paar jaar in Kazachstan, en hij verloor zijn hart aan het land en de mensen. Als volwassen man ging hij terug naar Rusland en opnieuw verloor hij zijn hart, ditmaal aan Anna. Ze hebben inmiddels twee kinderen. In dit boek neemt Immink de lezer mee in zijn Lada op een reis door Rusland. Hij blijft ver weg van Moskou en Sint-Petersburg en daardoor leer je Rusland en de Russen echt kennen.
“Er zijn in de Russische wereld twee dingen die je achterwege moet laten: op een putdeksel stappen en leunen tegen een witte muur. De muur geeft af en het putdeksel is wellicht voor tweehonderd roebel als oud ijzer verkocht.” Dit zijn de eerste zinnen uit het boek De Ladarijder op een roadtrip door Rusland . Met deze twee zinnen is de toon van dit boek gezet. Hoewel William Immink zijn liefde voor Rusland niet onder stoelen of banken steekt is toch de correspondent in hem aan het woord. Hij woont en werkt tussen gewone Russen en hij observeert scherp met oog voor detail. Als hij over ‘zijn’ Oedmoertië schrijft, dan proef je naast kritiek ook zijn liefde voor de mensen.
Immink rijdt samen met zijn vrouw Anna in hun Lada Granta over slechte wegen van Izjevsk naar onder andere Tbilisi, Krasnodar, Perm en Tsjeljabinsk. Die afstand van 5000 kilometer is zowel voor de passagiers als voor de Lada een uitdaging waarvan de uitkomst allerminst vaststaat. Terwijl ze langs de Wolga rijden doet Immink verslag. Hij weeft de geschiedenis van de mensen en de actualiteit in zijn beschrijvingen samen tot een boeiend verhaal. Zo beschrijft hij de lokale gerechten die hij eet en de dronkaards die zijn pad kruisen. Maar hij verzuimt niet om te vermelden waardoor alcoholgebruik soms veroorzaakt wordt.
Immink neemt zijn lezers mee langs de grote lijnen van de geschiedenis, via de Sovjet-Unie naar het Rusland van tegenwoordig. De reis voert langs lelijke industriële complexen, bijzondere ontmoetingen en komt zelfs in zijn huis waar hij over zijn gaspijp schrijft. Als je dit boek uit hebt dan begrijp je een beetje hoe het leven in een sovjetflat uit de jaren tachtig is, hoe William, Anna en hun twee kinderen leven te midden van de gewone Rus op de Autofabriekstraat 13 in Izjevsk. Het mooie katern kleurenfoto’s vult de verhalen goed aan.