Kees Chardon Boegbeeld van het Delftse verzet boek van Trudy van der Wees

Trudy van der Wees – Kees Chardon

Trudy van der Wees Kees Chardon recensie en informatie boek over het boegbeeld van het Delftse verzet. Op 21 januari 2025 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek over Kees Chardon, de gereformeerde verzetsman uit Delft, geschreven door Trudy van der Wees. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Trudy van der Wees Kees Chardon recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Kees Chardon 1919-1945, boegbeeld van het Delftse verzet, geschreven door Trudy van der Wees, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Trudy van der Wees Kees Chardon

Kees Chardon 1919-1945

Boegbeeld van het Delftse verzet

  • Auteur: Trudy van der Wees (Nederland)
  • Soort boek: portret, oorlogsgeschiedenis
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 21 januari 2025
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 29,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over Kees Chardon de verzetsheld uit Delft

Spil van het gereformeerde verzet.

De Delftse verzetswerker Kees Chardon (1919-1945) werd in 2004 aan de vergetelheid ontrukt door Sonny Boy, van Annejet van der Zijl. De hoofdpersoon, Rika Nods-van der Lans, werkte samen met Chardon, en uiteindelijk werd hij verraden door een van Rika’s onderduikers. Wie was deze Kees Chardon? Dit boek vertelt het levensverhaal van de man die tientallen, waarschijnlijk zelfs honderden, Joden heeft helpen onderduiken.

Kees Chardon groeide op in een gereformeerd ARP-milieu. Tijdens zijn studie rechten, aan de Vrije Universiteit, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Al snel raakte hij betrokken bij informeel lokaal verzet. Chardon kreeg te maken met wanhopige Joodse cliënten. Gedreven door zijn geloof en gevoel voor rechtvaardigheid besloot hij hen op alle mogelijke manieren te helpen. Het leverde hem een bijnaam op: de Jodenspecialist. Chardon woonde in Delft, maar opereerde veelal vanuit Den Haag. De Joodse onderduikers, onder wie ook veel kinderen en baby’s, bracht hij dankzij een wijdvertakt netwerk onder in heel Nederland. In januari 1944 werd Chardon verraden en gearresteerd. In de slipstream van zijn arrestatie werden tientallen Joden en Jodenhelpers opgepakt. In gevangenschap maakte hij indruk door zijn vastberaden godsvertrouwen.

In april 1945 overleed Chardon in concentratiekamp Wöbbelin. Trudy van der Wees brengt het landelijke verzetsnetwerk waarbinnen Kees Chardon opereerde in kaart. Haar research, onder andere in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, werpt nieuw licht op Chardons handelen en brengt nieuwe feiten aan het licht over verzet en verraad binnen het protestants-christelijke milieu in de Haagse regio.

Bijpassende boeken en informatie