Hoogmoed en onmacht
Geopolitiek en de Europese Unie
- Auteur: Tom de Bruijn (Nederland)
- Soort boek: politiek boek
- Uitgever: Prometheus
- Verschijnt: 7 oktober 2024
- Omvang: 168 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Tom de Bruijn Hoogmoed en onmacht recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van het boek Hoogmoed en onmacht, geopolitiek en de Europese Unie, geschreven door Tom de Bruijn, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst boek over geopolitiek en de Europese Unie
Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel, dat is het streven van de Europese Unie. Maar wat is geopolitiek eigenlijk? En kan de Europese Unie haar torenhoge ambities wel waarmaken, of getuigen ze van hoogmoed? Is ze in staat haar vaak hopeloze interne verdeeldheid te overwinnen om een gemeenschappelijk geopolitiek belang te formuleren? Is ze bereid economische belangen ondergeschikt te maken aan strategische? Dreigt ze zich niet te vertillen aan de beloofde geografische uitbreiding met Oekraïne, Moldavië, Georgië en een aantal Balkanlanden? Kan de Europese Unie zich in een steeds grimmiger wereld zelfstandig verdedigen of is ze zonder Amerikaanse steun machteloos? Wat zijn de geopolitieke belangen die op het spel staan in de relatie van de Europese Unie met Rusland, Afrika, China en de Verenigde Staten
Tom de Bruijn gaat in op al deze kritische maar pertinente vragen, waar hij in de praktijk zelf nauw bij betrokken was. Vanuit historisch en persoonlijk perspectief laat hij zien dat de Europese Unie niet in de wieg is gelegd voor geopolitiek en welke obstakels moeten worden opgeruimd wil ze een geloofwaardige en doortastende politieke grootmacht worden.
Tom de Bruijn studeerde internationale betrekkingen in Genève en Londen, daarna internationaal recht in Utrecht. Hij was ambassadeur van Nederland bij de Europese Unie in Brussel (2003-2011) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2021-2022).