Een eeuw van licht
Hoe Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr en Werner Heisenberg de wereld voorgoed veranderden
- Auteur: Thomas de Padova (Duitsland)
- Soort boek: populair wetenschappelijk boek
- Origineel: Quantenlicht (2024)
- Uitgever: Alfabet Uitgevers
- Verschijnt; 27 maart 2025
- Omvang: 440 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Prijs: € 26,99
- Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris
Thomas de Padova Een eeuw van licht recensie
- “De geschiedenis van de kwantumfysica is nog nooit zo spannend en levendig geweest.” (Michael Springer, Spektrum der Wissenschaft)
- “Het boek maakt indruk met zijn verhalende kwaliteiten en zijn zelfverzekerde inhoud… een harmonieus evenwicht tussen wetenschappelijke, culturele en politieke aspecten.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Flaptekst van het boek over de grondleggers van de kwantummechanica
Honderd jaar geleden ontstond een revolutionaire wetenschap die ons voorstellingsvermogen te boven ging: de kwantummechanica. In een tijd dat film en fotografie triomfen vierden en steden voor het eerst door elektriciteit werden verlicht, worstelden vier natuurkundigen met de vraag: wat is licht? Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr en Werner Heisenberg bestookten elkaar met theorieën en voerden tot diep in de nacht verhitte debatten. In dit briljante gezelschap ontstond er een nieuwe natuurkunde, die aantoonde dat binnen de allerkleinste deeltjes andere natuurwetten golden dan tot dan toe was aangenomen.
In Een eeuw van licht wekt Thomas de Padova de koortsachtige zoektocht van deze vier genieën naar antwoorden tot leven. Wat gaf hun creativiteit vleugels? Welke ideeën brachten de inzichten die onze wereld voorgoed zouden veranderen en die leidden tot uitvindingen als lasers, chips en de atoombom? Een fantastisch boek over het gouden decennium van de natuurkunde tegen de achtergrond van een zinderend tijdsgewricht, de roaring twenties.
Thomas de Padova is geboren in 1965 in Duitsland. Hij studeerde natuurkunde en astronomie in Bonn en Bologna. Hij werkte als wetenschapsredacteur voor Der Tagesspiegel en was verbonden aan het Max-Planck-Instituut voor wetenschapsgeschiedenis. Eerder schreef hij onder meer Allein gegen die Schwerkraft. Einstein 1914-1918 en Leibniz, Newton und die Erfindung der Zeit.