Javier Cercas De bedrieger Recensie. Uitstekende roman van de Spaanse schrijver Javier Cercas, verschenen bij Uitgeverij De Geus. Op deze pagina kun je de Javier Cercas De bedrieger recensie waardering boekbespreking en andere informatie over de roman lezen.
Javier Cercas De bedrieger Recensie
Enric Marco, een van de weinige overlevenden van de Duitse deportatiekampen. Hij wordt alom gevierd en geprezen als woordvoerder van de Spaanse overlevenden. Maar hij wordt ontmaskerd. In 2005, vlak voor de viering van 60 jaar bevrijding van Mauthausen ontdekt een historicus dat Marco zijn oorlogsverleden grotendeels uit zijn duim gezogen heeft. Hoe kan dat? Waarom doet iemand zoiets? Hoe krijgt hij het voor elkaar heel Spanje, maar ook daarbuiten, zo’n verhaal op de mouw te spelden? Wat waren zijn drijfveren? En waarom eigenlijk zou je als schrijver je vingers branden aan de geschiedenis van een leugenaar? Hoe zou dat kunnen zonder zelf ook te liegen? Na jaren van vertwijfeling en heen en weer geslinger tussen walging, afschuw, weerzin en medelijden ontkomt Cercas er niet aan dit boek te schrijver. De ambivalentie t.a.v. zijn onderwerp blijft deze hele roman door aan de oppervlakte. Maar ook zijn eigen drijfveren voor het schrijven van dit boek zijn voor Cercas steeds onderwerp van gesprek. In ieder geval het gesprek met zichzelf.
Waarheid en leugen zijn voor Marco ingrediënten die gemakkelijk inwisselbaar zijn
Het lukt Cercas met de oude Enric Marco, hij is inmiddels 84 jaar, in gesprek te komen en Cercas krijgt toestemming het levensverhaal van Marco op papier te zetten. Nee, het zal geen rehabilitatie worden, maar een zoektocht naar de drijfveren van Marco om zijn alledaagse leven te verruilen voor het leven van een held. Marco wil gezien worden, geliefd worden, en wordt zodoende de hoofdpersoon in zijn eigen gecomponeerde roman. Fictie en non-fictie zijn voor Marco ingrediënten van zijn leven, die net zo makkelijk onderling inwisselbaar zijn zodat het zelfs voor hemzelf vanzelfsprekend is daar geen onderscheid meer in te maken. Dat dit mis kon gaan was geen onderwerp voor Marco. Maar zoals Faulkner al beweerde; Het verleden gaat nooit voorbij, het is zelfs geen verleden tijd, het verleden is zelfs een dimensie van het heden. Maar hoe fout is het eigenlijk, dat jokkebrokken? En zoals Cercas zich de vraag stelt, (blz 201), is het moreel toegestaan om te liegen? Hier wordt o.a. Plato aangehaald die beweerd heeft ‘ een leugen is alleen slecht als ze kwaad doet, maar een grote deugd als ze goed doet.” Gelukkig voor Marco leert hij bij. Hij ontdekt de macht van het verleden. Dat het verleden van hemzelf en van zijn land niet voorbij was. Dat, wie het verleden beheerst, het heden en de toekomst beheerst. Dus besloot hij niet alleen alles te veranderen, zijn beroep, stad, vrouw, familie en zelfs zijn naam, maar daarnaast ook zijn verleden. Hoe uniek is Marco eigenlijk in het versieren van zijn eigen verleden? Hoeveel Europeanen hebben na de verschrikkingen van de oorlog, waarin velen, uit onmacht, zelfbehoud, lafheid enz. hun levens opgepoetst?
De menselijke trekken van een pathologische leugenaar overtuigend blootgelegd
Ik weet weinig van geschiedenis en nog minder van de Spaanse geschiedenis. Daarom begin ik met enige weerstand aan dit boek. Fictie, gebaseerd op non-fictie of andersom? Maar de manier waarop Cercas stoeit met zijn eigen emoties rondom deze man. Het proces van afstoten en aantrekken. De menselijke trekken blootleggen van de bedrieger. Het onderzoek van eigen geweten. De verleiding om je leven mooier voor te stellen dan het in werkelijkheid is. En hoe actueel? Kortom, ik heb dit boek met rode oortjes gelezen en me met overgave gestort in het leven van een pathologische leugenaar. Javier Cercas – De bedrieger is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
Javier Cercas – De bedrieger
– Titel: De bedrieger
– Schrijver: Javier Cercas (Spanje)
– Soort boek: oorlogsroman, sociale roman
– Origineel: El impostor (2014)
– Nederlandse vertaling: Jos den Bekker
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 1 november 2017
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 24,99 / € 13,99
– Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Mieke Koster
Flaptekst Javier Cercas – De bedrieger
Enric Marco is een van de weinigen die de Duitse deportatiekampen heeft overleefd. Hij was woordvoerder namens Spaanse overlevenden en werd overal gevierd als held. Tot hij in 2005 door een historicus werd ontmaskerd: deze man is geen moedige anti-Francostrijder, maar een anarchist. Na de oorlog heeft hij zijn geschiedenis bij elkaar verzonnen. Javier Cercas besluit met hem in gesprek te gaan. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen afschuw en medelijden door het vermogen tot zelfbedrog en de dorst naar liefde van de mens. Wat heeft Marco ertoe gebracht zijn persoonlijke legende te creëren? Kan hij de verschrikkingen van het echte leven accepteren? Een bespiegeling op de held, het collectieve historische geheugen en de functie van literatuur en fictie. Cercas duikt met passie en een hartverscheurende eerlijkheid in het diepste deel van onszelf.
Bijpassende Boeken en Informatie
– Spaanse Schrijvers en Schrijfsters
– Recensies Nieuwe Boeken