Vijanden van iedereen
De opkomst en ondergang van piraterij
- Auteur: Richard Blakemore (Engeland)
- Soort boek: geschiedenisboek
- Origineel: Enemies of All (2024)
- Nederlandse vertaling: Wilma Paalman, Willem van Paassen
- Uitgever: Hollands Diep
- Verschijnt: 2 december 2024
- Omvang: 480 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 29,99 / € 12,99
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
Richard Blakemore Vijanden van iedereen recensie en informatie
- “Hoewel piraterij een misdrijf was, kon het ook een buitenkans zijn, en sympathieke locals maakten vervolging moeilijk… Richard Blakemore’s nieuwe boek, Vijanden van iedereen, behandelt dit thema. In Pennsylvania, merkt Blakemore op, trouwde een prominente piraat met de dochter van de gouverneur en werd verkozen tot de wetgevende macht. Een nog bekendere piraat, Henry Morgan, werd gearresteerd en naar Londen gebracht. Daar werd hij echter zonder straf vrijgelaten, geridderd en keerde hij terug naar Jamaica, waar hij meerdere keren als waarnemend gouverneur diende.” (The New Yorker)
Flaptekst van het geschiedenisboek over piraterij van Richard Blakemore
Je weet wat piraten zijn. Je weet hoe ze zich kleden, hoe ze praten. Bij het woord ‘piraat’ denk je waarschijnlijk aan zwarte doodskopvlaggen en houten benen, sabels en pistolen, ooglapjes en begraven schatten. Deze stereotypen zijn vertrouwd en grappig, maar geven niet de hele waarheid weer. Of misschien zijn ze zelfs nooit waar geweest.
Vijanden van iedereen is een ontdekkingsreis die de enorme en vaak miskende invloed van de piraterij op de geschiedenis onderzoekt, van hun oorsprong en wie ze precies waren tot hun dagelijks leven en hun wapenfeiten. Piraten gaven maatschappelijk, economisch en politiek gezien vorm aan Europese wereldrijken toen die in de zeventiende en achttiende eeuw hun macht uitbreidden. Ze drukten hun stempel op onze moderne wereld en lieten een verwarrende erfenis na. Je zult voortaan nooit meer hetzelfde tegen piraten aankijken.
Richard Blakemore doceert al meer dan tien jaar over piraterij aan de universiteit van Cambridge, gevolgd door postdoctoraal werk aan de universiteit van Oxford. Veel van zijn onderzoek betreft ‘geschiedenis van onderaf’, waarbij hij de zeevaart en piraterij bestudeert vanuit het perspectief van degenen die aan dek werkten.