Het volle leven
Nederlanders, hun wereld, literatuur en cultuur 1550-1800
- Auteur: René van Stipriaan (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek
- Uitgever: Querido Facto
- Verschijnt: 20 augustus 2024
- Omvang: 512 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 34,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het nieuwe boek van René van Stipriaan
Van Oostende tot Delfzijl en van Maastricht tot Texel leverden Nederlanders decennialang strijd met Spanje. Intussen trokken ze de wereldzeeën over en verdienden er schatten, ook met minder frisse handeltjes. Hun rijkdommen investeerden ze in technologie, wetenschap en kunst. En steeds waren er schrijvers die deze opwindende gebeurtenissen vastlegden.
Nergens vinden we de belevenissen, idealen en verlangens uit de jaren van de Republiek levendiger weerspiegeld dan in de toenmalige gedichten, toneelstukken en verhalen. Het volle leven toont ons vele intrigerende en soms nauwelijks bekende dimensies van de Nederlandse literatuur tussen 1550 en 1800. Nooit eerder bekleedde literatuur zo’n prominente plaats in het dagelijks leven. Het dichterlijke woord was overal: uiteraard in rederijkerskamers en theaters, maar ook op slagvelden en Oost-Indiëvaarders.
In Het volle leven maken we kennis met de meest uiteenlopende schrijvers: geleerden en ambachtslieden, beroepsauteurs en gelegenheidsdichters, rebellen en gezagsgetrouwen. Speciale aandacht krijgt de intense wisselwerking tussen literatuur, schilderkunst, filosofie en wetenschap. En uiteraard wordt ingegaan op de belangrijkste auteurs uit die tijd.
René van Stipriaan Het volle leven recensie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Het volle leven, het boek van René van Stipriaan, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
- “Het komt zelden voor dat een boek je zo meesleept dat je het niet meer weg kunt leggen. Ik kookte met Van Stipriaan op het aanrecht, nam het mee naar het toilet, stond op een bushalte met dit boek in de hand, mijn vrouw is blij dat ik Het volle leven uit heb. Kleuriger en glanzender Nederlandse literatuur geschiedenis heb ik nog nooit gelezen.” (Atte Jongstra, NRC Handelsblad)