Rachel Kushner Club Mars Recensie Waardering en Informatie. Bij Uitgeverij Atlas Contact is op 9 mei 1918 de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Rachel Kushner Club Mars verschenen. Op deze pagina kun je de Rachel Kushner Club Mars recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman lezen.
Rachel Kushner Club Mars Recensie
Romy Leslie Hall, 29 jaar, is kortgeleden veroordeeld tot tweemaal levenslang, plus 6 jaar. Zij is op weg, zit in een bus, midden in de nacht, vastgeketend aan andere gevangenen, om overgeplaatst te worden. Het is immers chain night. Een beslissend moment voor de 60 vrouwen die vastzitten. Tijdens een nachtelijke rit waarin een vrouw sterft en een 15 jarig meisje op het punt van bevallen staat wordt je al meteen met het mensonterende klimaat van het gevangeniswezen ingeslingerd. Kushner weet waar zij over schrijft. In een interview met haar las ik dat zij sinds een jaar of zes vrijwilliger is een een vrouwengevangenis in Californië “om mensen in mijn leven op te nemen die bij voorbaat in onze samenleving uitgestoten en onzichtbaar zijn gemaakt.” En nee, Kushner maakt geen stemming wanneer zij schrijft over de harteloosheid van de advocaat van Romy. Zij mag van haar advocaat geen verklaring afleggen. “ Dat kan ik je jezelf niet laten aan doen. Er blijft geen spaan van je heel. Geen enkele goede advocaat zou jou een verklaring laten afleggen” (pagina 76). En dus wordt niet duidelijk waarom zij Kurt Kennedy, de stalker en oud Vietnam veteraan zo zwaar toetakelt en uiteindelijk doodmept. En er is ook nog het leven van een kind mee gemoeid. Haar zoontje Jackson, die nu bij haar moeder woonde. De ernstige zaken worden bij elkaar opgeteld in plaats van uit elkaar gehaald en geanalyseerd. Dat is de uitkomst van dit proces. Dus, beken maar schuld. En nee, dat gaat Romy helaas niet doen. Want op dat moment is zij niet op de hoogte gebracht van het feit dat dat haar kan helpen bij eventuele strafvermindering.
Maandenlang in de isoleer, een “fijne” plek, want niet gestoord door anderen, maar ook zo onmenselijk
Dus tweemaal levenslang is het en blijft het. Het enige wat je te doen staat is, overleven, in je eentje, vrienden maken is geen optie, niet betrouwbaar, je celmaten niet, je mede gevangenen niet, “er was geen enkele samenwerking. Alleen maar mensen die elkaar graag de klappen gunden die ze zelf ook te verduren kregen” (pagina 92), het personeel niet, dat eigenlijk ook gevangen zit in het dwaze systeem dat moet zorgen voor de veiligheid van de gevangenen. Maandenlang in de isoleer, een “fijne” plek, want niet gestoord door anderen, maar ook zo onmenselijk. Af en toe gelucht worden, afgezonderd van de anderen. Een gesprek met de bewakers over de zorgen die je je maakt over je zoontje wanneer je hoort dat je moeder is overleden. Dat had je je beter eerder kunnen bedenken, voordat je iemand doodsloeg, dat je moeder was en wilde zijn. Kushner in het interview: ”Ik ben me sterker gaan realiseren dat ons rechtssysteem steunt op de assen van ‘ onschuld’ en ‘schuld’. Als het gaat om iemands leven is die manier van denken niet toereikend. Als je met iemand die een misdaad heeft gepleegd over diens leven praat, dan is die misdaad vaak een logisch gevolg daarvan. Dat rechtvaardigt de misdaad natuurlijk niet, maar maakt het wel begrijpelijker.”
Indrukwekkende en indringende roman over het mensonterende leven in de Amerikaanse gevangenis
De idiote strakke regelgeving onder andere rondom kleding, terwijl er ondertussen driftig gehandeld werd in van alles en nog wat, harddrugs, eten en rookwaren. Amazon bezorgde spullen, terwijl brieven aan en van gevangenen de betrokkenen niet bereikten. Het ingenieuze communicatiekanaal via het afvoersysteem. Je houdt je adem in als lezer. Je denkt, dit is fictie maar tegelijkertijd wordt je zo geconfronteerd met de harde realiteit van dit systeem, waarin een zogenaamde hoogopgeleide witte middenklasse, niet gehinderd door enige kennis, oordeelt over het gemankeerde leven van de vaak zwarte gevangenispopulatie. Wat een knap boek. Kushner oordeelt niet. Zij beschrijft het dagelijks leven in een gevangenis in Amerika. Zij geeft gezicht aan zowel bewakers, daders en slachtoffers. Wanneer je meegaat met Kushner in dit waarachtige verhaal ontkom je er als lezer niet aan eigen morele kaders opnieuw af te tasten en te beoordelen. Indrukwekkend. Rachel Kushner – Club Mars is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
Rachel Kushner – Club Mars
- Titel: Club Mars
- Schrijfster: Rachel Kushner (Verenigde Staten)
- Soort boek: sociale roman
- Origineel: The Mars Room (2018)
- Nederlandse vertaling: Lidwien Biekmann, Maaike Bijnsdorp
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschenen: mei 2018
- Omvang: 366
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Prijs: € 21,99 / € 12,99
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Mieke Koster
Inhoud Rachel Kushner – Club Mars
In ‘Club Mars’ van Rachel Kushner is de 29-jarige Romy Hall onlangs veroordeeld tot tweemaal levenslang plus zes jaar. Ze slijt haar dagen in een maximaal beveiligde vrouwengevangenis in Noord-Californië. Buiten is het San Francisco van haar jeugd en Club Mars, de stripclub waar ze ooit danste voor de kost. En haar zevenjarige zoontje Jackson. Binnen is de nieuwe, absurde realiteit: duizenden vrouwen die hun levensbehoeften bij elkaar proberen te scharrelen, dagelijks geweld door zowel bewakers als gevangenen. Romy ziet de toekomst voor zich uitstrekken in een lange, onverbiddelijk rechte lijn. Totdat ze uit haar sleur wordt gerukt door nieuws vanbuiten, en haar lot naar eigen hand moet proberen te zetten. Een hartverscheurend en onvergetelijk boek, aldus Publishers Weekly.
Rachel Kushner Informatie
- Geboren: 1978
- Geboorteplaats: Eugene, Oregon, Verenigde Staten
- Discipline: schrijfster
- Soort boeken: romans, verhalen
- …Boeken van Rachel Kushner >