Peter Scholliers – Brood

Peter Scholliers Brood recensie en informatie boek over een geschiedenis van bakkers en hun brood. Op 26 januari 2021 verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag dit boek van de Vlaamse schrijver Peter Scholliers.

Peter Scholliers Brood boek recensie en informatie

Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Brood, Een geschiedenis van bakkers en hun brood.  Het boek is geschreven door Peter Scholliers. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek over geschiedenis van bakkers en hun brood, geschreven door Peter Scholliers.

Peter Scholliers Brood boek Recensie

Brood

Een geschiedenis van bakkers en hun brood

  • Schrijver: Peter Scholliers (België)
  • Soort boek: non-fictie, geschiedenisboek
  • Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
  • Verschijnt: 26 januari 2021
  • Omvang: 344 pagina’s
  • Uitgave: Paperback  

Flaptekst van het boek over de geschiedenis van bakkers en hun brood

‘Vertel mij welk brood je eet, en ik vertel u wie u bent.’

Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood.

In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60 procent van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8 procent van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12 procent van de dagelijkse calorieën. Veranderingen in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. De geschiedenis van het brood is in feite de geschiedenis van álles.

Bepalend waren de prijsrevolutie rond 1890 en de smaakrevolutie rond 1990. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood. De tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood.

In Brood bestudeert Peter Scholliers de actoren die deze geschiedenis maken: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, frauderende bakkers en beleidsmakers, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Scholliers huldigt tot slot de kleine (thuis-)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op tafel zet.

Bijpassende boeken en informatie