Jarett Kobek – Ik haat het internet Recensie Informatie
De Amerikaanse schrijver Jarett Kobek heeft een activistische ideeenroman geschreven met een zeer kritische blik op onze huidige samenleving. De Nederlandse vertaling van het boek van Jarett Kobek – Ik haat het internet is in november 2016 verschenen bij Xander Uitgevers. Op deze pagina kun je de Jarett Kobek – Ik haat het internet recensie informatie boekbespreking en bestelmogelijkheden vinden.
– Titel: Ik haat het internet
– Schrijver: Jarett Kobek (Verenigde Staten)
– Soort boek: activistische roman, ideeënroman
– Origineel: I Hate the Internet (2016)
– Nederlandse vertaling: Thijs van Nimwegen, Anne Roetman
– Uitgever: Xander Uitgevers
– Verschenen: 15 november 2016
– Omvang: 336 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs; € 19,99 / € 9,99
– Oordeel: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
Jarett Kobek – Ik haat het internet Recensie
Wat goed om weer eens een echte activistische ideeënroman te lezen! Want dat is wat Ik haat het internet van Jarett Kobek is. Een vileine, enigszins experimentele roman die een vergrootglas legt op de huidige Amerikaanse samenleving en op de levensstijl van de bewoners van Sillicon Valley in het bijzonder. Jarett Kobek legt genadeloos bloot wat, volgens hem, de verderfelijke macht en moraal is van het digitale, door geld gedreven, tijdperk waarin wij nu leven.
Vrijheid van meningsuiting = Overspoelt worden met reclame!
Onder het mom van vrijheid van meningsuiting worden we overspoeld met reclame en is het recht op privacy totaal verdwenen. Een aantal internetbedrijven maken de dienst uit in Amerika en eigenlijk ook in de rest van de wereld. En zeker in de stad San Francisco waarin de roman zich grotendeels afspeelt. Apple, Facebook, Google, Instagram, Twitter, al deze bedrijven worden geleid door blanke mannen die onder het mom van vrijheid van meningsuiting, volgens Kobek, alleen maar uit zijn op ons geld. Vrouwen en mensen met een kleurtje hebben een totaal ondergeschikte rol en zijn misschien de slavernij wel nauwelijks ontgroeid.
Zeer lezenswaardig, prikkelend en soms ronduit intimiderend!
De roman is fragmentarisch en documentair van opzet en is vooral bedoeld ter illustratie van de deplorabele van de staat waarin de huidige Amerikaanse maatschappij zich bevindt, volgens Kobek. Is dat erg? Nee, want het boek is geschreven als een tirade, een aanklacht tegen de wantoestanden die Amerika volgens Kobek kenmerken. Voorbeelden te over heeft hij weten te vinden en te verwerken in dit activistische en polemische boek. Gelukkig kan Kobek schrijven en heeft hij de roman in een boeiende en interessante vorm gegoten. Ik haat het Internet zal ongetwijfeld ook veel weerstand oproepen. Maar het is sowieso een boek dat tot nadenken en reflectie oproept. Zeer lezenswaardig, vaak ironisch, regelmatig grappig, uitermate prikkelend en soms ronduit intimiderend! Een roman geschreven door een antikapitalistische, feministische Amerikaanse man. Die zijn er dus ook! Lees deze bijzondere roman en durf zelf standpunten in te nemen, net als Jarett Kobek. Ik haat het internet krijgt ++++ (uitstekend).
Flaptekst en inhoud Jarett Kobek – Ik haat het internet
Dit is het verhaal van Adeline. Ze schrijft stripboeken en woont in San Francisco. Haar stad is overgenomen door brutale kapitalisten en technologische startups. Zij en haar vrienden lijken nu nutteloos te zijn geworden in deze nieuwe wereld waarin alles draait om winst. Dit is ook het verhaal van Ellen. Haar leven is verpest nadat haar ex naaktfoto’s van haar over het internet verspreid heeft. Maar vooral is ‘Ik haat het internet’ een grensverleggende roman over macht en moraal in ons digitale tijdperk. Wat als je in een wereld leeft waar internetschandalen de orde van de dag zijn, waar we ons intellectueel eigendom weggegeven aan Facebook en Twitter? Wat als je een vrouw bent in een maatschappij die vrouwen haat? Wat is er gebeurd met ons engagement en politieke betrokkenheid? Hier is, dan eindelijk, een literair statement over internet in de meest bijtende bewoordingen. Hilarisch, feministisch en antikapitalistisch.
Bijpassende Boeken en Informatie
– Nieuwe Boeken November 2016