Lucas Zandberg De rendementsdenker Recensie
Veel romans over het wel en wee van leraren en leerlingen op een MBO-school, zullen er niet geschreven zijn. Wellicht is Lucas Zandberg – De rendemenstdenker zelfs de eerste roman die er gesitueerd is. Gezien de actuele ontwikkelingen in het onderwijs en de MBO scholen is het een logische keuze voor een schrijver die zelf jarenlang ervaring heeft als docent. Maar kun je over een dit enigszins saaie onderwerp een goede roman schrijven die niet in clichés vervalt?
Humoristische satire over een megalomane MBO-school
Lucas Zandberg heeft ervoor gekozen om een humoristische satire te schrijven. In het noorden van het land staat de het ROC Leyderschans. Een scholengemeenschap met ambitieus management dat een nieuw complex laat bouwen van megalomane proporties. En alhoewel ROC Leyderschans in Gronuingen is gesitueerd, lijkt het overduidelijk een verwijzing naar het ROC Leiden dat in problemen kwam door een bouw van zo’n scholencomplex. Hoofdpersonen van de roman zijn Robert Witteveen, een jonge, net afgestudeerde en idealistische leraar Engels en Margot Steenstra, afkomstig uit Amsterdam, die als sectormanager aan de slag gaat die als opdracht heeft te vernieuwen, rationaliseren en structureren. Robert gaat vol enthousiasme aan de slag om vol elan zijn ideeën om het ingeslapen onderwijs te vernieuwen. Margot, die de noorderlingen minacht en geen ervaring heeft met het onderwijs, stelt alles in het werk om van haar sector een succesvolle onderneming te maken. Gespeend van elke vorm van inlevingsvermogen en met als enig doel eigen succes behalen gaat ze aan de slag.
Een aantal uren leesplezier met een enigszins voorspelbare humoristische schoolroman
Helaas verloopt het verhaal in De rendenmentsdenker volgens lijnen die kunt verwachten. De jonge leraar raakt, ondanks al het jeugdig enthousiasme en idealisme, verzand en teleurgesteld in alle nieuwe ontwikkelingen. En het megalomane management, vertolkt door de rol van Margot, maakt veel kapot en raakt diep in de problemen. Gelukkig kan Lucas Zandberg wel schrijven. Hij heeft een lichtvoetige toon en ondanks het feit dat de roman zich voorspelbaar ontplooid wil je wel tot het einde doorlezen. Wel blijf je na afloop zitten met het gevoel of dit nu een gemiste kans is of dat er geen andere mogelijkheid is om dit thema op een originelere en verrassende wijze te benaderen. In ieder geval biedt Lucas Zandberg – De rendementsdenker een aantal uren aangenaam leesplezier en wordt gewaardeerd met ++ (goed).
LUCAS ZANDBERG – DE RENDEMENTDENKER
– Titel: De rendementsdenker
– Schrijver: Lucas Zandberg ♂ (Nederland)
– Soort boek: schoolroman, komische roman, sociale roman
– Uitgever: De Arbeiderspers
– Verschenen: 4 april 2017
– Omvang: 272 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 11,99
– Waardering: ++ (goed) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestellen >
Flaptekst Lucas Zandberg – De rendementsdenker
Klassenstrijd in een leerfabriek. Robert Witteveen, pas afgestudeerd aan de lerarenopleiding Engels, begint vol goede moed aan zijn allereerste baan in het onderwijs. Op het ROC Leyderschans lijkt hij zijn roeping te hebben gevonden. Hij wint zijn leerlingen voor zich en groeit snel uit tot een geliefde, bevlogen leraar. Maar Roberts onderwijscarrière neemt een onverwachte wending met de komst van een resultaatgerichte sectormanager en de lancering van een megalomaan nieuwbouwproject door het college van bestuur. Lucas Zandberg putte voor deze roman inspiratie uit de actualiteit en zijn eigen jarenlange ervaring als docent.
Bijpassende Boeken en Informatie
– Boeken en Romans over School Leraren en Onderwijs
– Nieuwe Nederlandse Romans 2017
– Nieuwe Boeken Mei 2017