Nelleke Noordervliet – Het wonder van Rotterdam

Nelleke Noordervliet Het wonder van Rotterdam Recensie en informatie boek met beelden en herinneringen. Op 15 oktober 2021 verschijnt bij uitgeverij De Meent dit boek over Rotterdam met foto’s en herinneringen, geschreven door Nelleke Noordervliet.

Nelleke Noordervliet Het wonder van Rotterdam recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Het wonder van Rotterdam, Beelden en herinneringen. Het boek is geschreven door Nelleke Noordervliet. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over dit boek met jeugdherinneringen uit Rotterdam van Nelleke Noordervliet.

Nelleke Noordervliet Het wonder van Rotterdam Recensie

Het wonder van Rotterdam

Beelden en herinneringen

  • Schrijfster: Nelleke Noordervliet (Nederland)
  • Soort boek: verhalen over Rotterdam
  • Uitgever: Uitgeverij De Meent
  • Verschijnt: 15 oktober 2021
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Recensie en waardering van het boek

  • Schrijfster Nelleke Noordervliet werd op 6 november 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog dus, geboren in Rotterdam. Haar vroegste levensjaren bracht ze dus door in de stad waarvan na het bombardement van 1940 het oude centrum grotendeels verwoest was. In de jaren na de oorlog werd de stad herbouwd. Deze tijd van wederopbouw en het oorlogstrauma maakte ze dus als kind mee en vormde haar, zij het grotendeels onbewust. Alhoewel Nelleke Noordervliet als op haar 17e jaar Rotterdam verliet en er nooit meer woonde is de band met de stad nooit verbroken. Om dit te illustreren heeft de Rotterdamse uitgeverij De Meent een mooi boek uitgebracht waarin een tweetal non-fictie verhalen, een gedicht en een novelle zijn samengebracht die over Rotterdam gaan. Het is een boek geworden dat prachtig illustreert dat Nelleke Noordervliet weliswaar de stad heeft verlaten, maar de stad nog altijd een belangrijke rol speelt in haar leven. Ook niet Rotterdammers kunnen van het boeiende boek genieten dat bovendien verrijkt is met fraaie familiekiekjes en foto’s van de stad, direct na de Oorlog. (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗)

Flaptekst boek van Nelleke Noordervliet over Rotterdam

In dit autobiografisch getinte, met foto’s geïllustreerde boek haalt Nelleke Noordervliet herinneringen op aan de stad waar ze in 1945 werd geboren en opgroeide als een kind van de wederopbouw. Terwijl zij over het algemeen terughoudend is met persoonlijke informatie, vertelt ze in dit boek verhalen over haar jonge jaren en haar middelbare-schooltijd op het katholieke meisjeslyceum Maria Virgo. In die tijd ontwikkelde ze zich van een verlegen meisje tot een jonge vrouw met belangstelling voor geschiedenis en literatuur.  

Noordervliet maakt een wandeling langs de adressen waar ze tussen 1945 en 1963 heeft gewoond, wat haar inspireert tot een beschouwing over de wereld van toen en die van nu. Ze schrijft indringend over het bombardement op de stad, dat haar eigen familie van nabij heeft meegemaakt. Ze brengt een ode aan de Rotterdammers die direct na de oorlog hun mouwen opstroopten en aan de slag gingen: niet lullen maar poetsen. En ze vertelt een verhaal over een ouderwetse Rotterdamse sigarenboer die zijn weg moet zien te vinden in een nieuwe, multiculturele wereld.

Nelleke Noordervliet (1945) is een van de meest veelzijdige schrijvers van onze tijd. Ze schreef niet alleen historische bestsellers als Tine en Vrij man, maar ook veelgeprezen romans als De naam van de vader en De val van Thomas G. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. 

Bijpassende boeken en informatie