Liefde in de Lage Landen
Een portret van Nederland in 15 huwelijken
- Schrijfster: Mirjam Janssen (Nederland)
- Soort boek: Nederlandse geschiedenis
- Uitgever: Spectrum
- Verschijnt: 5 juni 2020
- Omvang: 208 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
- Recensie boek: Liefde in de lage landen is een boek dat makkelijk leest. De meeste huwelijken zijn goed gekozen; hun levensverhaal is niet zo algemeen bekend. De verhalen geven goed beeld de maatschappelijke veranderingen van de Nederlandse maatschappij door de eeuwen heen. Zoals Janssen het zelf aangeeft: Iedere liefde biedt een ander decor. Een aanrader…lees verder >
Flaptekst van het boek van Mirjam Janssen
De geschiedenis van een land is te beschrijven als een opeenvolging van politieke gebeurtenissen, als een reeks economische successen, als het ontstaan van een natie. Maar ook als een serie huwelijken, want die vormen een graadmeter voor veel maatschappelijke veranderingen.
In Liefde in de Lage Landen trekken verspreid over zes eeuwen vijftien verbintenissen voorbij die kenmerkend zijn voor een tijd en klasse, en voor Nederland in een bepaalde periode. Hoe kwamen die huwelijken tot stand? Konden de echtelieden in vrijheid voor elkaar kiezen? Onder welke voorwaarden mochten ze scheiden? Wat gebeurde er als ze verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht? Welke regels stelden de overheid en de kerk? En waardoor verloor het huwelijk zijn status als heilig instituut?
Terwijl het land om hen heen verandert, maken onder meer Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon het begin van de Opstand mee, delven Wilhelmina van Pruisen en Willem V het onderspit tegen de Fransen, ondersteunt Adelheid Solger haar man Johan Rudolph Thorbecke bij zijn hervormingen, verzetten Heleen Rietberg en Piet Kuipers zich tegen de Duitse bezetters, dagen de provo’s Luud Schimmelpennink en Afrain Groot de naoorlogse regenten uit en sluiten Anne Marie Thus en Helene Faasen het eerste homohuwelijk. Iedere liefde heeft een ander decor. En alle momentopnamen samen vormen een portret van Nederland.