Het Surinamedagboek
- Schrijver: Merijn de Boer (Nederland)
- Soort boek: Nederlandse roman
- Uitgever: Querido
- Verschijnt: 6 juni 2023
- Omvang: 280 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 23,99 / € 14,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Recensie en waardering van de roman
- Merijn de Boer, de hoofdpersoon en verteller in het boek reageert op een advertentie waarin aangeboden wordt op een reis te maken naar het binnenland van Suriname in de voetsporen van schrijver Albert Helman. De reis blijkt ook nog eens gratis te zijn en de weinig avontuurlijke hoofdpersoon meldt zich aan. Hij biedt aan een dagboek bij te houden van de reis zodat hij na afloop verslag kan doen aan de persoon die deze heeft geïnitieerd maar zelf niet meegaat. Het gezelschap blijkt te bestaan uit een gemêleerd gezelschap aan personen die twee zaken gemeen hebben, ze zijn afgekomen op de gratis reis en blijken helemaal niets met Albert Helman te hebben. Op mild ironische wijze doet de schrijver, die zelf ook nogal pedant uit de hoek kan komen, verslag van de wederwaardigheden tijden en van de eigenaardigheden van de deelnemers waarvan er al snel een aantal de pijp aan Maarten geven. De roman heeft zeker raakvlakken met de voorganger De Saamhorigheidsgroep. Ook hier worden de absurditeiten van het groepsgebeuren ontleed en eigenaardigheden en onbeschoftheden blootgelegd. Voordeel is dat Merijn de Boer regelmatig in Suriname is geweest en daardoor veel uit de eerste hand heeft kunnen waarnemen. Wellicht is Het Surinamedagboek iets minder sterk dan de voorganger maar is toch zeker het lezen waard en een fijn boek voor tijdens de vakantie. (Allesoverboekenenschrijvers.nl ∗∗∗∗∗)
Flaptekst van de nieuwe roman van Merijn de Boer
Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname.
De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet.
Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Het is een boeiend en uitermate vermakelijk verslag van een groepsreis met alle ongemakken die daarbij horen. Tegelijk is het een onvergetelijk liefdesverhaal en een ode aan de schoonheid van het Surinaamse binnenland.