Mariëlle Selser – Landziek

Mariëlle Selser Landziek, Een medische geschiedenis. Op 27 februari 2024 verschijnt bij uitgeverij Querido Facto de memoir van Mariëlle Selser over haar ziektegeschiedenis. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek en de uitgave. Bovendien is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van Landziek, het boek van Mariëlle Selser.

Mariëlle Selser Landziek recensie en informatie

Mariëlle Selser is geboren in 1977. Ze studeerde Nederlandse taal en cultuur. Na haar studie werkte als communicatieadviseur en beleidsmedewerker bij de ministeries van vrom, Financiën en Algemene Zaken. Van 2010 en 2015 werkte ze als Algemeen Secretaris voor de Deltacommissaris. Dit is het het overheidsprogramma om Nederland tegen overstromingen te beschermen.

Toen ze ziek werd, ging ze aan de slag met onderzoeksjournalistiek en literaire non-fictie. Landziek, het boek waarover je hier uitgebreide informatie leest, is de weerslag in boekvorm hiervan. Naar verachting verschijnt het eind februari 2024 bij uitgeverij Querido Facto.

Mariëlle Selser Landziek

Landziek

Een medische geschiedenis

  • Auteur: Mariëlle Selser (Nederland)
  • Soort boek: memoir, gezondheidsboek
  • Uitgever: Querido Fosfor
  • Verschijnt: 27 februari 2024
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 24,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek van Mariëlle Selser over haar ziekte

1 april 2011. Een nachtelijke fietstocht van Haagse kroeg naar huis. Het is dezelfde route die Mariëlle Selser dagelijks aflegt van en naar haar werk als rijksambtenaar. Alleen lijkt er nu geen einde aan te komen. Het is alsof ze iets onmogelijks van haar lichaam vraagt. Wat is er aan de hand?

Op basis van alle mogelijke bronnen, zowel persoonlijke als medische, wetenschappelijke en parlementaire, reconstrueert ze in Landziek haar verhaal. Hoe kan ze woorden vinden nu de dagelijkse taal niet langer toereikend is en haar hersenen het laten afweten? Hoe werkt haar ziekte door in haar vriendschappen en in haar werk? En hoe om te gaan met de tussentijd (maar is het wel tussentijd?), die parallelle wereld waar andere regels gelden en alles onzeker is?

Water speelt aanvankelijk een centrale rol in haar leven. Professioneel, als schrijver van het Deltaprogramma dat Nederland moet behoeden voor overstromingen door klimaatverandering. En privé, in haar zeilreizen die uitwaaieren tot Ithaka en Martinique. Maar haar ziekte dringt het water steeds verder naar de achtergrond. Uiteindelijk is de reis vanuit haar kamer op zoek naar de oorzaak, de geschiedenis en de behandeling van haar ziekte minstens zo fascinerend en duizelingwekkend. Uit alle macht probeert ze de feiten boven tafel te krijgen. Maar hoe onderscheid je feit van fictie als de wetenschap dwaalt en de overheid in gebreke blijft?

Landziek is een verwoede poging tot het doorbreken van stilte, niet alleen voor zichzelf maar voor miljoenen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.

Bijpassende boeken