Duivelseiland
Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog
- Schrijfster: Mandy van Dijk (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek, oorlogsgeschiedenis
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 20 april 2021
- Omvang; 320 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
Recensie en waardering voor het boek
- “Mandy van Dijk schrijft fraai over het leven in een interneringskamp op Urk.” (Trouw)
- “Urk is de afgelopen jaren nogal eens negatief in het nieuws geweest, door het verzet tegen coronavaccinatie en onrust veroorzaakt door jongeren. Maar Urk heeft ook een geschiedenis als eiland die eindigde in 1939 toen het een dijk kreeg die het verbond met Lemmer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam het Urk een bijzondere positie in. Op het eiland werd een interneringskamp ingericht waar Belgische, Franse en Engelse legerofficieren werden gevangengehouden. Het waren mannen die in de meeste gevallen al vluchtpogingen vanuit andere kampen hadden ondernomen. Mandy van Dijk beschrijft op uiterst prettige wijze hoe het leven was voor vijf officieren in het bijzonder. Bovendien heeft ze veel aandacht voor de eilandbewoners en hun verhouding met de gevangenen. Niet alleen weet Van Dijk de rol van Nederland in WOI te verduidelijken, ze weet bovendien door de portretten dicht op de huid van zowel de eilanders als de soldaten te komen.” (Allesoverboekenoverschrijvers.nl, ∗∗∗∗∗)
Flaptekst van het boek over Urk tijdens de Eerste Wereldoorlog
Aan de rand van het eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten in de Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren. In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd. Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland.
De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen. Mandy van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. Duivelseiland is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen. In het verhaal van dit kleine bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.
Bijpassende boeken en informatie
Matthias M.R. Declercq (België) – Urk
Een dorp versus de wereld
journalistieke non-fictie
In Urk rekent Declercq af met de vooroordelen over Urk en laat hij een wereld zien die bijna niemand kent. Urk is een even bijzonder als onthullend boek, dat het dorp overstijgt en dat thema’s als vrijheid, religie en identiteit niet ontziet…lees verder >