Madeline Miller – Galatea

Madeline Miller Galatea recensie en informatie over de inhoud van de novelle over de Griekse Oudheid. Op 1 juni 2022 verschijnt bij Uitgeverij Orlando de Nederlandse vertaling van de novelle Galatea van de Amerikaanse schrijfster Madeline Miller.

Madeline Miller Galatea recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de novelle Galatea. Het boek is geschreven door Madeline Miller. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden te vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van de novelle over de Griekse Oudheid, geschreven door Madeline Miller.

Recensie van Monique van der Hoeven

Galatea… de titel van een dun hardcover boekje geschreven door de Amerikaanse schrijfster Madeline Miller, oorspronkelijk uitgegeven in 2013. De uitgave die voor mij ligt is de Nederlandse vertaling die in omloop is gebracht door Uitgeverij Orlando in 2022. Madeline Miller schreef eerder de romans Het lied van Achilles en Circe (die beide in Nederlandse vertaling ook zijn uitgegeven door Uitgeverij Orlando).

Galatea… een naam die voor mij een vage herinnering was aan mijn VWO tijd, waar ik Grieks en Latijn in mijn pakket had. Het verhaal herinnerde ik me niet, dus dat zocht ik even op. In dit geval het verhaal over de beeldhouwer Pygmalion, die maar geen vrouw kon vinden die aan zijn schoonheidsideaal voldeed, en er dus zelf maar één uit steen maakte. Het beeld van de mooiste vrouw kwam door vele offers aan de godin Aphrodite tot leven en kon zo Pygmalion’s vrouw worden. (In het boek van Miller lopen overigens twee varianten van het Galatea-verhaal door elkaar).

En wat een andere Galatea is de Galatea in het korte verhaal dat Madeline Miller schreef! Zij schreef het verhaal gebaseerd op de bekende verhalen rondom Galatea, maar dan niet vanuit de mannelijke visie van bijna elke mythe en sage die ik ooit las. Ze schreef het verhaal verteld door niemand minder dan Galatea zelf en dus vanuit een vrouwelijk perspectief. Op zichzelf is dat al zeer verfrissend. Persoonlijk heb ik er altijd al last van gehad, dat ik tijdens mijn school- en  studietijd overal verhalen hoorde, die eigenlijk nooit over mij gingen. Verhalen vanuit een mannelijk helden-perspectief, met de bekende “male-gaze” op vrouwen.

Wat Madeline Miller daarnaast uitermate knap doet, is dat ze in de 69 pagina’s van dit boekje ontzettend veel lagen en thema’s aan bod laat komen. Door Galatea haar verhaal te laten vertellen, komen onderwerpen als mysogynie en de afwezigheid van zelfbeschikking aan bod, maar ook hoe de vrouwenstem en gedrag van vrouwen zijn vervormd en ingedamd tot male-pleasing instrumenten. Ook moederliefde is een mooi thema in het boekje.

Ik las het boekje in één ruk uit – niet omdat het een dun boekje was, maar omdat Madeline Miller er óók nog eens in geslaagd is een page-turner te schrijven. Al moet ik zeggen dat de prachtige prenten die ontworpen zijn door Ambra Galaschelli voor enige vertraging zorgden – alles behalve erg, want wat zijn ze mooi en wat zijn ze ongelofelijk perfect aanvullend op de dreigende sfeer van het verhaal.

Dit boek was een echte WAUW voor mij! De overige twee boeken staan op mijn lijstje om te lezen – Galatea is wat mij betreft een dikke aanrader, in alle opzichten! Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).


Madeline Miller Galatea Recensie

Galatea

  • Schrijfster: Madeline Miller (Verenigde Staten)
  • Soort boek: novelle over de Griekse Oudheid
  • Origineel: Galatea (2013)
  • Nederlandse vertaling: Jacqueline Smit
  • Uitgever: Orlando Uitgevers
  • Verschijnt: 2 juni 2022
  • Omvang: 80 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 17,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redacteur: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek van Madeline Miller

Er was eens een beeldhouwer in het oude Griekenland die zijn droomvrouw schiep uit marmer. Een godin schenkt zijn meesterwerk het leven. Galatea blijkt echter geen gehoorzame echtgenote te zijn en houdt er een eigen mening op na, waarop Pygmalion haar opsluit. Uit liefde voor haar dochter, voor wie zij een beter leven wenst, zet Galatea alles op alles om hun vrijheid te verkrijgen. Pygmalions verhaal heeft miljoenen mensen door de eeuwen heen geraakt, en inspireerde onder andere de geliefde musical My Fair Lady. Madeline Miller schreef met Galatea een kort maar krachtig verhaal over de vrouw als object, dat voor deze editie prachtig geïllustreerd werd door Ambra Garlaschi.

Bijpassende boeken en informatie