Kristine Bilkau Een liefde, in gedachten recensie waardering en informatie van de roman uit Duitsland . In februari 2018 verschijnt bij Uitgeverij Cossee de roman van de Duitse schrijfster Kristine Bilkau Een liefde, in gedachten.
Kristine Bilkau Een liefde, in gedachten Recensie en Informatie
Bilkau schrijft in deze roman over de generatie van haar moeder. Zo vlak na de 2de wereldoorlog, tieners die opgroeiden in de jaren ’60. Een generatie die droomde van een ander leven, van vrijheid en ongekende keuzemogelijkheden. Die het anders ging doen dan de eigen ouders die toch vooral geleid werd door vaststaande zekerheden en conventies.
Zij beschrijft dit aan de hand van herinneringen aan Antonia, de overleden moeder van de dochter die het huis van moeder leeg moet halen. Aan de hand van kattebelletjes, ansichtkaarten, enkele brieven die zij vindt in moeders huis probeert zij erachter te komen welke keuzes haar moeder heeft gemaakt. Zij heeft deze nooit zo goed begrepen. En zo wordt de lezer meegenomen door een ontroerende, maar uiteindelijk, ten dode opgeschreven, liefdesgeschiedenis.
Een mooie maar uiteindelijk ten dode opgeschreven liefdesgeschiedenis
Het is halverwege jaren ’60. Antonia is op weg naar huis, op weg naar haar kamertje ergens bij een hospita, ergens in een stad in West Duitsland. Zij zit in de bus en raakt onder de indruk van een jongeman. Edgar, blijkt later. Hij spreekt haar aan om iets te gaan drinken samen. Zij aarzelt, maar stemt toe. Antonia, werkzaam op kantoor, een hoopvolle carrière in het verschiet. Edgar is handelsreiziger voor een exportbedrijf. Aarzelend ontwikkelt zich een relatie. Antonia die hunkert naar bevestiging van deze liefde. Edgar die liever op een ongrijpbare afstand blijft. Alleen dichtbij komt wanneer het hem uitkomt. Tonia begrijpt, wacht af, zet haar verlangens om in een eindeloos begrijpen en medeleven met Edgar. Zelfs wanneer blijkt dat hij al ergens een kind heeft rondlopen wordt dat met veel begrip ontvangen.
Maar is er uitzicht op een gezamenlijke toekomst? Antonia is daar zeker van maar Edgar twijfelt. Eerst wil hij voor zichzelf een succesvolle carrière opbouwen. Hij ziet die kans door ja te zeggen wanneer hem gevraagd wordt een exportbedrijf in Hongkong op te zetten. Tonia wil graag mee, maar zoals het haar betaamt in die tijd, slikt zij keer op keer haar verlangens in en Edgar vertrekt. Ja, natuurlijk zal zij komen maar eerst de basis leggen. Edgar schrijft haar veel. En op een dag komt HET telegram.” Zeg alsjeblieft woning en werk op prepareer alles voor vertrek in mei – vliegbiljet volgt.” En natuurlijk doet Tonia dat, maar het lijkt erop dat Edgar haar vergeet. Na een jaar wachten verbreekt Tonia deze relatie.
En ja, er komen andere mannen. Tonia trouwt nog twee maal, maar met haar hart bij Edgar lijken deze gedoemd te mislukken. Hoe is het mogelijk? Hoeveel overgave, romantiek en risico laat je toe, als het om de liefde gaat? Daar hoopt de dochter achter te komen tijdens het leeghalen van moeders huis.
Ontroerende roman over de hoop, de vrijheid en de dromen van een nieuwe generatie
Bilkau heeft een ontroerende roman geschreven over het leven beïnvloed door de 2de wereldoorlog. De hoop, de vrijheid, de dromen van een nieuwe generatie, die toch nog ingekleurd werden door de tand des tijds? Zonder oordelen, maar oprecht zoekend naar de drijfveren van de generatie boven haar. Dat doet zij prachtig en overtuigend vind ik. En tegelijkertijd geeft Bilkau een inkijkje in het leven van haar generatie. Hoe dit als vanzelf ingekleurd wordt door een reactie op de generatie boven haar. De moeder op zoek naar vrijheid, de dochter op zoek naar verbinding. Een liefde, in gedachten is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
Een liefde, in gedachten
- Schrijfster: Kristine Bilkau (Duitsland)
- Soort boek: psychologische roman
- Origineel: Eine Liebe, in Gedanken (2018)
- Nederlandse vertaling: Pauline de Bok
- Uitgever: Cossee
- Verschenen: februari 2019
- Omvang: 224 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)