Homo ludens
- Auteur: Johan Huizinga (Nederland)
- Bezorgd door: Anton van der Lem
- Soort boek: geschiedenisboek uit 1939
- Uitgever: Querido Facto
- Verschijnt: 19 november 2024
- Omvang: 464 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Johan Huizinga Homo ludens recensie en informatie
- “Homo ludens behoort tot de zeldzame boeken die in staat zijn je blik op de wereld en de mensheid blijvend te veranderen.” (René van Stipriaan)
- “Niemand die zich overgeeft aan de betovering van deze grote man kan de persoonlijke betrokkenheid in bijna alles wat Huizinga schreef over het hoofd zien.” (Ernst Gombrich)
- “Huizinga’s briljante uitwerking van de functie van spel […] heeft het denken van vernieuwende Britse en Amerikaanse cultuurhistorici ingrijpend beïnvloed.” (Lisa Jardine)
Flaptekst van Homo ludens het boek uit 1938
Met zijn Homo ludens verwierf Johan Huizinga (1872-1945) zich wereldwijd een naam als cultuurfilosoof. In een gedurfd en tegelijkertijd afgewogen betoog zette hij uiteen hoe alle cultuur ontstaat in spel en als spel. Tot de oorsprong van het spel herleidde hij alle wereldculturen, zowel vanuit de volkenkunde als de godsdienstwetenschap, de taalwetenschap en de cultuurgeschiedenis. Al zijn ongelooflijke kennis en belezenheid balde hij samen in dit boek uit 1938, dat al snel internationaal erkenning als klassieker kreeg.
Huizinga-kenner Anton van der Lem ontsluit Homo ludens (‘spelende mens’) voor een breed publiek door middel van meer dan honderd afbeeldingen in kleur en deskundige toelichtingen, zoals hij dat eerder deed met Huizinga’s Herfsttij der middeleeuwen. Deze eerste serieuze heruitgave in hedendaags Nederlands sinds jaren bevat bovendien diverse tekeningen en citaten uit tot nu toe onbekende brieven van Huizinga.
Johan Huizinga (7 december 1872, Groningen – 1 februari 1945, De Steeg, Gelderland) was historicus. Al op tweeëndertigjarige leeftijd werd hij hoogleraar geschiedenis in Groningen, tien jaar later in Leiden. Als hoogleraar, redacteur van De Gids en voorzitter van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen bekleedde hij een vooraanstaande positie in het Interbellum. Zijn historische werken worden wereldwijd nog steeds vertaald, gedrukt en gelezen. Zijn Herfsttij der Middeleeuwen (1919) wedijvert in belang met Homo ludens (1938). En zijn Erasmus (1924) en In de schaduwen van morgen (1935) doorstaan moeiteloos de vergelijking met modernere studie.
Anton van der Lem is Huizinga-kenner en voormalig conservator in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Naast tal van studies over Huizinga, bezorgde hij nieuwe, geïllustreerde edities van Herfsttij der Middeleeuwen, Mijn weg tot de historie & Gebeden, en Leven en werk van Jan Veth. Van der Lem was de drijvende kracht achter de recente, nu integrale vertaling uit het Nederlands in het Engels van Autumntide of the Middle Ages.