Joan de Ruijter – Lupus

Joan de Ruijter Lupus recensie en informatie over de inhoud van de young adult roman voor lezers vanaf 15 jaar. Op 17 augustus 2021 verschijnt bij uitgeverij Lemniscaat de nieuwe jeugdroman van Joan de Ruijter.

Joan de Ruijter Lupus recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de jeugdthriller Lupus. Het boek is geschreven door Joan de Ruijter. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit nieuwe young adult boek van Joan de Ruijter.

Recensie van Jolien Dalenberg

De bekende filosoof Habermus heeft een privé school in Spanje. Leerlingen kunnen een studiebeurs winnen om er te kunnen studeren. De ietwat verlegen Puck van Millingen wint zo’n beurs en vertrekt naar Spanje. Op Rousseau blijkt echter nog niet alles glad te verlopen. Er zijn tweedejaars studenten die zich bijzonder arrogant en vervelend gedragen. Niet alle docenten zijn even prettig. Als Habermus Puck en haar vrienden vraagt een onafhankelijke universiteitskrant te maken, wordt de sfeer nog onprettiger. Chantage en bedreiging volgen elkaar op. Wie heeft het nu eigenlijk voor het zeggen op Rousseau. Het leidt tot een reeks gebeurtenissen waardoor Puck op plekken komt die ze niet voor mogelijk had gehouden. En waar ze dingen over zichzelf leert, die zich niet voorzien had.

Een mooi uitgewerkte hoofdpersoon die interessante vragen stelt

Lupus wordt aangeprezen als een razend spannende filosofische thriller. Dat filosofische snap ik, spannend tot op zekere hoogte, maar razend spannend, dekt voor mij niet helemaal de lading. Het kostte me behoorlijk wat moeite om in het verhaal te komen, en écht mee te leven met de hoofdpersonen. Eerlijk is eerlijk, de karakters van Puck’s vrienden zijn lekker uitgesproken. Wat naast de in het begin nogal ingetogen Puck een mooie balans geeft. Maar tot zeker de helft van het boek, mis ik een doel voor de hoofdpersonen. Er overkomt hen een aantal gebeurtenissen, maar ze hebben zelf weinig richting. Het boek bevat twee soorten verhaal: enerzijds de beschrijvingen van Puck nadat ze een drastische beslissing heeft genomen. Anderzijds, en dit beslaat het leeuwendeel van het boek, de opbouw naar die beslissing. Op zich een vorm die kan werken. Al duurt het voor mij iets te lang voor ik opheldering krijg.

Hoofdpersoon Puck is wel heel mooi uitgewerkt, en halverwege begon het boek voor mij vaart te krijgen. De ontwikkeling die Puck door maakt, de manier waarop ze vragen stelt, aan zichzelf, aan haar omgeving, is een mooie uitnodiging om zelf na te denken.

Voor lezers die houden van filosoferen een interessant en leeswaardig verhaal

Als je houdt van filosoferen en beschouwen, zou Lupus zomaar eens een perfect verhaal voor je kunnen zijn. Als je iets meer bent van de actie gerichte plots, gaat het mogelijk iets te traag voor je. Toch heb ik Lupus uiteindelijk met plezier gelezen. De karakters, ook de bijrollen, zijn allemaal driedimensionaal, geen platte persoonlijkheden, maar mensen met een achtergrond, gevormd door hun ervaringen. Dat geeft het boek inhoud en houdt het interessant. Iets na halverwege krijgt Puck ook een daadwerkelijk doel. Geeft het verhaal de vaart die ik een beetje heb gemist. En maakt het zeker het lezen waard, gewaardeerd met ∗∗∗∗∗.

Joan de Ruijter Lupus Recensie

Lupus

  • Schrijfster: Joan de Ruijter (Nederland)
  • Soort boek: young adult roman
  • Leeftijd: 15+ jaar
  • Uitgever: Lemniscaat
  • Verschijnt: 17 augustus 2021
  • Omvang: 492 pagina’s
  • Prijs: € 15 – € 20
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de jeugdroman van Joan de Ruijter

Een idealistische universiteit vormt het middelpunt van een machtsstrijd. Tot haar grote verbazing wint Puck een essaywedstrijd en daarmee toelating tot Rousseau, een nieuwe prestigieuze filosofie-universiteit in de bergen van Spanje. Daar gaat een nieuwe wereld voor haar open. Ze raakt bevriend met de tegendraadse Charles en de openhartige Bulgaars-Turkse Sinem, en dompelt zich onde in het academische leven. Maar al snel ontdekt ze dat er iets broeit. Wanneer Puck en haar vrienden door de rector worden gevraagd om een onafhankelijke universiteitskrant op te richten, wordt de sfeer al snel grimmiger. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes op Rousseau? Joan de Ruijter schreef een filosofische thriller voor jongeren die doet denken aan Jostein Gaarder en Donna Tartt. Een roman waarin alle waarheden over democratie op losse schroeven komen te staan.

Bijpassende boeken en informatie