Jan Wolkers Turks Fruit Roman 1969 Boekbespreking. Turks fruit is waarschijnlijk de meest bekende roman van de Nederlandse schrijver Jan Wolkers. Op deze pagina is informatie te vinden over Turks fruit.
Jan Wolkers Turks Fruit Roman 1969
De roman van Jan Wolkers Turks fruit werd voor het eerst uitgegeven in 1969 en beleefde daarna een ongekend succes in Nederland en het buitenland. Het boek is vele tientallen keren herdrukt en nooit uit de boekhandel verdwenen. Het ongekende succes van de film Turks fruit die Paul Verhoeven in 1973 maakte met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Rutger Hauer, heeft zeker ook bijgedragen aan de populariteit van de roman. Turks fruit is sinds de eerste druk uit 1969 uitgegroeid tot een van de klassiekers uit de naoorlogse Nederlandse literatuur.
Turks fruit
- Schrijver: Jan Wolkers (Nederland)
- Soort boek: psychologische roman
- Uitgever: J.M. Meulenhoff
- Jaar eerste druk: 1969
- Nieuwe uitgave: Gebonden Boek / Ebook / Audio Boek (voorgelezen door Jan Wolkers) Prijs: € 15,00
- Waardering redactie: ★★★★★ (uitmuntend)
- …Meer Informatie en Bestellen >
Jan Wolkers Turks Fruit Inhoud
De autobiografische roman Turks fruit verscheen oorspronkelijk in 1969. Jan Wolkers beschrijft hierin de heftige liefde van een beeldhouwer voor een jonge liftster. De roman is Wolkers’ meest gelezen en meest vertaalde boek en werd in 1972 verfilmd door Paul Verhoeven met Monique van de Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. De roman wordt gezien een klassiek Nederlands meesterwerk.
Jan Wolkers Turks Fruit Boekbespreking
Het verhaal begint als de hoofdpersoon op bed ligt en terugdenkt aan zijn tijd met Olga. Hij ontmoet haar als hij staat te liften. Ze gaan samenwonen en trouwen. Hij blikt terug op de hoogtepunten uit hun relatie en vertelt over verschillende gebeurtenissen uit Olga’s leven. Een verhaal dat Olga hem vertelde ging over haar pop die ze echt eten gaf en waar dan later maden uit kwamen. Daarom wilde ze daarna nooit meer met poppen spelen. Over haar vader, een wat tragikomische man die hij wel aardig vindt. De moeder van Olga kan hij niet uitstaan, ze is een vrouw die vreemdgaat, maar zich thuis voordoet als de goede echtgenote. Hij vertelt ook over de seksuele relatie die hij met Olga had en die heel belangrijk voor hem was. Ook over de fijne vakantie op Ameland en de keren dat Olga voor hem model stond. Langzaam wordt er naar de climax toegewerkt. Als Olga tijdens een diner zit te flirten met een zakenrelatie van haar ouders, komt het keerpunt in hun relatie. De ikfiguur slaat Olga, waarna Olga hem verlaat en teruggaat naar haar moeder. Nadat Olga hem heeft verlaten, heeft de ikfiguur veel kortstondige relaties met andere vrouwen, die hij steeds met Olga vergelijkt, maar niemand kan aan haar tippen. Hij verhuurt een kamer aan twee Amerikaanse meisjes, maar schopt ze er weer uit als hun vogels alles onder poepen. Olga trouwt nog twee keer en woont een aantal jaren in het buitenland. Ze reist veel en stuurt hem nog kaartjes en brieven. Deze huwelijken lopen op niets uit. Soms komen de ikfiguur en Olga elkaar in de stad tegen en praten dan wat met elkaar, zonder eigenlijk iets te zeggen. Olga krijgt last van erge hoofdpijn en het blijkt dat ze een hersentumor heeft, die niet helemaal verwijderd kan worden. Door de vele bestralingen verliest zij haar haren en de ikfiguur koopt een pruik voor haar. Hij bezoekt haar elke dag in het ziekenhuis en ziet haar aftakelen. Ze durft niets meer te eten behalve Turks fruit, omdat ze denkt dat haar voortanden er uit vallen als ze iets hards eet, net als toen ze klein was. De ikfiguur koopt dan op de markt Turks fruit voor haar. Ze sterft op een vroege voorjaarsavond. Ze wordt met haar pruik op gecremeerd.
Jan Wolkers Gids en Kaart
Hieronder is de gids met plaatsen, plekken en locaties die in het leven van Jan Wolkers en in zijn boeken een belangrijke rol spelen of op een andere manier mer de schrijver en beeldend kunstenaar te maken hebben. Ook is informatie opgenomen over een aantal van de beelden en monumenten die Jan Wolkers heeft gemaakt, inclusief de locatie waar deze geplaatst zijn. Als laatste zijn ook de naar de schrijver en beeldhouwer vernoemde straten opgenomen…lees verder >