Ingrid Robeyns – Limitarisme

Ingrid Robeyns Limitarisme. Op 30 november 2023 verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij het boek met een pleidooi tegen extreme rijkdom, geschreven door de Vlaamse hoogleraar ethiek en schrijfster Ingrid Robeyns. Hier lees je informatie over de uitgave en de inhoud van het boek. Daarnaast is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van Limitarisme van Ingrid Robeyns.

Ingrid Robeyns Limitarisme

Ingrid Robeyns is geboren op 10 september 1972 in Leuven, België. In 1994 een licentiaat in economie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Aansluitend studeerde ze sociale en politieke wetenschappen aan de Georg-August-Universität Göttingen in Duitsland. Aansluitend behaalde ze haar master aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze promoveerde in 2003 in de filosofie en economie aan de Universiteit van Cambridge.

Sinds 2024 is ze hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Bovendien is ze Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ingrid Robeyns heeft een aantal wetenschappelijke werken op haar naam staan die in het Engels zijn uitgegeven.

Recensie van Limitarisme van Ingrid Robeyns

  • “Een krachtig betoog voor het idee dat er een limiet gesteld moet worden aan de hoeveelheid rijkdom die een individu kan vergaren. Een must-read!” (Thomas Piketty)
  • “Een broodnodig manifest.” (Lea Ypi)
  • “Neemt je mee in een van de meest belangrijke debatten van deze tijd. Lees dit boek.” (Kate Raworth)

Ingrid Robeyns Limitarisme

Limitarisme

Pleidooi tegen extreme rijkdom

  • Auteur: Ingrid Robeyns (België)
  • Soort boek: economieboek, non-fictie
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Verschijnt: 30 november 2023
  • Omvang: 384 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 26,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Ingrid Robeyns

Geen mens zou in armoede moeten leven; daarover is iedereen het wel eens. Maar is te veel geld niet even onwenselijk?

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns.

In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Extreme rijkdom vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk.

In dit vlammende betoog doet Robeyns de argumenten voor het limitarisme uit de doeken, en schetst ze hoe het er in de praktijk uit zou zien. We moeten toe naar een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheden ingeperkt worden. Het overtollige geld van de superrijken kan mens en samenleving veel goeds opleveren. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, ook de superrijken zelf.

Bijpassende boeken en informatie