Husch Josten Wittgenstein op de luchthaven Recensie Waardering en Informatie. In april 2018 is de roman Wittgenstein op de luchthaven van de Duitse schrijfster Husch Josten verschenen bij Uitgeverij Cossee. Op deze pagina kun je de Husch Josten Wittgenstein op de luchthaven recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek lezen.
Husch Josten Wittgenstein op de luchthaven Recensie
Journaliste Caren wacht op haar vlucht naar Parijs op luchthaven Heathrow. Echter het vliegtuig is vertraagd en kan uiteindelijk niet vertrekken omdat er gedreigd is met een aanslag. Alle passagiers voor de vlucht mogen de terminal niet verlaten. Caren raakt in gesprek met een man die een boek van de filosoof Wittgenstein leest. Het gesprek met de man en het wachten op de luchthaven roepen vragen bij haar op. Vragen over haar bestaan, over de redenen waarom ze haar werk als journaliste doet en wat de reden is dat zij verschillende keren op plekken is geweest die door terrorisme geteisterd zijn. Ook haar prive-leven is gecompliceerd. Ze heeft een verhouding met Ben, die er ook nog een andere geliefde op nahoudt, maar voelt zich ook aangetrokken tot de fotograaf Julien waarmee ze een heftige nacht heeft beleefd in Parijs ten tijde van de Charlie Hebdo aanslagen.
Actuele thema’s worden boeiende wijze verweven met persoonlijke levensvragen
Tijdens het wachten op de luchthaven vraag Caren zichzelf steeds meer af waarom ze voor het leven heeft gekozen dat de leidt in een tijd van terrorisme en onzekerheid. De situatie op het vliegveld escaleert uiteindelijk en ze wordt een rechtstreekse getuige van een aanslag die rechtstreeks verbonden lijkt te zijn met haar privé-leven. Husch Josten heeft met Wittgenstein op de luchthaven een vernuftige filosofische roman geschreven die leest als een thriller. Een actuele roman waarin vragen worden gesteld over het lot, toeval en het huidige tijdsgewricht. De actuele thema’s worden op boeiende wijze verweven met persoonlijke levensvragen. En anders dan de titel doet vermoeden en ondanks de filosofische inslag is Wittgenstein op de luchthaven uitstekend geschreven roman die een groot lezerspubliek verdiend. Husch Josten Wittgenstein op de luchthaven is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie van Theo Jordaan
Husch Josten – Wittgenstein op de luchthaven
- Titel: Wittgenstein op de luchthaven
- Schrijfster: Husch Josten (Duitsland)
- Soort boek: psychologische roman, sociale roman
- Origineel: Hier sind Drachen (2017)
- Nederlandse vertaling: Anne Folkertsma
- Uitgever: Cossee
- Verschijnt: 16 april 2018
- Omvang: 176 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Prijs: € 19,99 / € 9,99
Inhoud Husch Josten – Wittgenstein op de luchthaven
14 november 2015. In de ochtend na de aanslagen van Parijs wil de journaliste Karen voor een reportage van Londen naar de Franse hoofdstad vliegen. Maar de luchthaven Heathrow lijkt op een vesting, nadat een anonieme beller gedreigd heeft een vliegtuig op te blazen. Informatie blijft uit en het wachten begint. Opnieuw heeft Karen het gevoel vast te zitten. Niets lijkt op de juiste plek terecht te komen, ook niet privé. Niet met haar vriend Ben, die zijn Adele niet los kan laten en ook niet met de door haar bewonderde Franse fotojournalist Julien. Hij is al dagen in Parijs en onbereikbaar.
Afleiding van haar onrust biedt een oudere man, die te midden van al dat lawaai in terminal twee in een boek van Wittgenstein zit te lezen. Karen raakt met hem in gesprek. Maar Wittgenstein (zo noemt ze de man) blijkt een scepticus die de journalistiek niet bijzonder hoog heeft zitten. ‘Waar haal je je verhalen vandaan?’, vraagt hij. ‘Alles is toch al vele malen verteld!’ En zij, slimme journaliste, spint Wittgensteins draad verder. ‘Ik zoek het niet-vertelde verhaal over een gebeurtenis die wij niet in ons leven willen toelaten.’ Juist op dat moment is een geweldige explosie te horen en krijgt Karen – zonder dat zij het weet – haar ‘niet-vertelde verhaal’. Ook heeft het geweld van de ontploffing op het eerste gezicht een sterker effect dan ieder verhaal.