De houtduif
Vogelserie deel 26
- Auteur: Hay Wijnhoven (Nederland)
- Soort boek: vogelboek
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 4 juli 2024
- Omvang: 224 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek / ebook
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Hay Wijnhoven De houtduif recensie
Na zijn in 2019 verschenen boek over de Turkse tortel waagt Hay Wijnhoven zich nu aan een nieuw vogelboek over de duif, om precies te zijn De houtduif. Ook nu is hij er weer in geslaagd om een uiterst boeiend boek te schrijven over wat waarschijnlijk een van de minst geliefde vogels van Nederland is.
De afwisseling van verhalen, gekoppeld aan informatie over de levenswijze van de vogel, stadsbewoner en overlevingskunstenaar zijn verrassend en soms verbijsterend. Fijn is bovendien dat Hay Wijnhoven over een prettige stijl beschikt waardoor het boek een breed lezerspubliek kan aanspreken en niet alleen de vogelliefhebber. De houtduif is door de redactie gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitstekend).
Flaptekst van deel 26 in de Vogelserie over de houtduif
Geen vogel roept zoveel tegenstrijdige emoties op als de houtduif. En geen algemene vogel is in wezen zo weinig bekend. Sinds de houtduif in onze steden en dorpen is gaan broeden komen die tegenstrijdigheden steeds duidelijker naar voren, van opperste genegenheid tot onverholen afkeer. Dat komt, denkt Hay Wijnhoven, omdat duiven met geen andere vogelgroep zijn te vergelijken. Of men nu kijkt naar rui, voedsel, naar paarband, nestelen, grootbrengen van de jongen of sociaal gedrag: op alle denkbare terreinen hebben duiven volkomen eigen, uiterst doelmatige en tegelijk ingenieuze manieren gevonden om met het leven om te gaan. Wijnhoven behoort tot de liefhebbers en zijn met eigen tekeningen verrijkte monografie De houtduif zal zeker veel bekeerlingen maken.
Hay Wijnhoven – De Turkse tortel
vogelboek
Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
Oorspronkelijk komt het diertje, inderdaad, uit Turkije, maar de eerste Nederlandse Turkse tortels kwamen in 1950, in een tuin in Musselkanaal uit het ei. Vijf jaar later telde ons land ongeveer honderd broedparen. Hierna volgde een nog niet eerder door een vogelsoort vertoonde groei, met elk jaar bijna een verdubbeling van het aantal paartjes…lees verder >