Hans Boland Vaderinstinct Recensie Waardering en Informatie. In maart 2018 is bij Uitgeverij Van Oorschot de roman van Hans Boland Vaderinstinct verschenen. Op deze pagina kun je de Hans Boland Vaderinstinct recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman lezen.
Hans Boland Vaderinstinct Recensie
Ja, wat zal ik zeggen van Vaderinstinct? Ik heb gezocht naar het woord; vaderinstinct in de Dikke Van Dale en Kramers’ woordenboek. Het woord staat er niet in. Bij instinct vind ik; natuurdrift, ingeschapen aandrift. Misschien werd Hans Boland hierdoor gedreven dit boek te schrijven. De drift om voor eens en voor altijd wereldkundig te maken dat het nooit aan hem kan hebben gelegen dat hij zijn zoon ontgroeid is en zijn kleinzoon hem een soort van ontnomen is.
Geschiedenis van een ongehuwde vader in de jaren zestig
Het is een verslag van een geschiedenis van een ongehuwde vader opgegroeid, in de jaren zestig. Het tijdperk van vrije liefde en vrije seks. Opa Tram schrijft deze geschiedenis aan zijn kleinzoon Trampie. Zij zijn jong, nog geen twintig jaar wanneer zij elkaar tegenkomen op een van opa’s logeeradressen. Anna, zo heet zij is kunstenares en bedrijft vol overtuiging de vrije liefde. Opa, inmiddels uit de kast gekomen, geniet van zijn contacten met mooie jongens waar hij ook gaat. Deze twee jonge mensen vinden elkaar super aardig en trekken veel met elkaar op. Zij heeft een kinderwens, hij heeft altijd kinderen willen hebben maar gezien zijn geaardheid!! Zij besluiten te trouwen en aan kinderen te beginnen. Hun principe van vrije liefde blijft overeind. “Nog geen 3 weken nadat ons trouwplan was ontloken vond het huwelijk plaats” (pagina 36), en een stukje verderop; ”Mijn ouders waren in shock, maar in de gouden dagen van onze jeugd waren wij ongevoelig voor de belevingswereld van onze ouwelui”. Helaas loopt dit flowerpower huwelijk na een aantal jaar stuk en eindigt in een desastreuze vechtscheiding. Het lijkt een scheiding waar nooit een eind aan is gekomen.
Frustraties vervat in een klaagzang
Ik kan me de frustraties van vader erg indenken. Zo zijn stinkende best doen om het moeder en het kind zoveel mogelijk naar de zin te maken. Te ondersteunen waar hij kan. Zowel praktisch als financieel. Er vanuit gaande dat het zogenaamde vrije huwelijk wat vader en moeder samen zijn begonnen met het idee om de 5 jaar dit te evalueren en te besluiten of zij samen door zouden gaan strandt in zo’n hopeloos, ziekmakende tragedie. Voor alle partijen. En vooral voor het kind. Als maar in een spagaat tussen vader en moeder. Dit was natuurlijk het laatste dat de bedoeling was. En dan, hoe de geschiedenis zich herhaalt als er een kleinkind wordt geboren. Hoe is dat nu mogelijk? Ik denk dat wanneer de ingrediënten waarmee oorlog gevoerd wordt niet veranderen het bijna een onoverkomelijke zaak is. En dat het voor alle betrokkenen het veiligst is zich achter bekende stellingen terug te trekken. Dat is dan weer mijn psychologie van de koude grond. Dus ja, ik snap heel erg de frustraties van de schrijver maar ik vraag mij ernstig af waarom hij dit verhaal vervat heeft in een klaagzang over zijn ex en vervolgens een vuil spuwende tirade jegens zijn schoondochter uitstort over de lezers. Dan kan het misschien allemaal wel mooi opgeschreven zijn. Ik vind dat dit niet kan. Zelf ben ik lang, lang geleden gescheiden. En nee, dat liep ook zeker niet allemaal van een leien dakje. Maar ik moet zeggen dat dit verhaal mij alleen maar tegen de borst stuit. Of het schrijven van dit boek gaat helpen om een fijne verstandhouding met zijn kleinzoon op te bouwen, waag ik te betwijfelen. Hans Boland – Vaderinstinct is gewaardeerd met ★★★★★ (goed).
Recensie van Mieke Koster
Hans Boland – Vaderinstinct
- Titel: Vaderinstinct
- Schrijver: Hans Boland (Nederland)
- Soort boek: psychologische roman
- Uitgever: Van Oorschot
- Verschenen: 8 maart 2018
- Omvang: 127 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Prijs: € 17,99 / € 9,99
- Waardering: ★★★★★ (goed) Mieke Koster
Inhoud Hans Boland – Vaderinstinct
Vaderinstinct is de geschiedenis van een ongehuwde vader. Hij is een uitgesproken representant van de generatie van 1968, die de heersende normen en waarden op tal van terreinen, en met name op dat van de seksualiteit, ter discussie stelde. Nog geen twintig jaar oud trouwt hij omdat zijn vriendin een kind wil, in een samenleving waarin bewust ongehuwde moeders nog niet bestaan. Het flowerpowerhuwelijk loopt uit op een vechtscheiding die van veel langere duur zal blijken dan het huwelijk zelf. De maatschappelijke vooroordelen en hypocrisie met betrekking tot het instituut van het huwelijk zijn, alle revolutionaire denkbeelden van de jaren zestig ten spijt, niet minder geworden. Maar waar voorheen de vrouwen hier het slachtoffer van waren, is het nu de beurt aan de mannen: zoals in vroeger tijden van een ‘ontrouwe’ vrouw de kinderen – en daarmee ook de kleinkinderen – werden afgepakt is het nu de ‘ontrouwe’ man die met deze straf wordt geconfronteerd. Vaderinstinct is een kwetsbaar en intiem verhaal van een vader die de strijd om zijn zoon – en kleinzoon – niet opgeeft.