De stilte voor de storm
Over de oorsprong van radicale ideeën
- Schrijver: Gal Beckerman (Verenigde Staten)
- Soort boek: journalistiek boek
- Origineel: The Quiet Before (2022)
- Nederlandse vertaling: Margreet de Boer, Martine Both, Conny Sykora
- Uitgever: Spectrum
- Verschijnt: 14 april 2022
- Omvang: 400 pagina’s
- Prijs: € 27,50 – € 32,50
- Uitgave: gebonden boek / ebook
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
Recensie en waardering van het boek
- “Vakkundig beargumenteerd en levendig opgeschreven.” (Simon Schama, The New York Times)
- “Filmisch, breed uitgemeten en ambitieus. […] Beckerman neemt ons mee op een magische, historische reis.” (The New Yorker)
Flaptekst van het boek van Gal Beckerman
Wanneer we het hebben over revoluties, denken we algauw aan chaotische protesten waarbij demonstranten met veel lawaai de straat op gaan om te strijden voor hun overtuigingen. Toch worden de ideeën die aan deze revoluties ten grondslag liggen al van oudsher in stilte achter gesloten deuren gevormd. Van dekolonisatie tot feminisme – de meest wereldveranderende bewegingen werden door een kleine voorhoede in gang gezet en daarna pas op grote schaal verspreid.
Maar met de opkomst van Facebook en Twitter heeft de hele wereld plotseling toegang tot deze voorheen zo gesloten netwerken. Grote bewegingen als de Arabische Lente, Occupy Wall Street en Black Lives Matter werden al beïnvloed door de sociale media. In De stilte voor de storm werpt Gal Beckerman zijn licht op de kansen en gebreken van dit nieuwe digitale ecosysteem. Hij neemt ons mee langs de totstandkoming en uitvoering van radicale ideeën, van de heimelijke inspanningen van zeventiende-eeuwse wetenschappers tot het georganiseerde sociale media-activisme van vandaag de dag. Grote politieke en maatschappelijke veranderingen, zo toont Beckerman aan, vallen of staan met de inspanningen van de vooruitstrevende denkers die achter de schermen het heft in eigen hand nemen.
Gal Beckerman is schrijver en journalist bij onder andere The New York Times en The Wall Street Journal. Hij is gepromoveerd in Mediastudies aan Columbia University. Zijn prijswinnende boek When They Come for Us, We’ll Be Gone werd uitgeroepen tot beste boek van het jaar door The New Yorker en The Washington Post.