Frantz Fanon De verworpenen van de aarde recensie en informatie boek uit 1961 van de op Martinique geboren psychiater, schrijver, vrijheidsstrijden en Pan-Afrikaans filosoof. Op 25 april 2024 verschijnt bij uitgeverij Ten Have de Nederlandse vertaling van het boek uit 1961, Les Damnés de la Terre, geschreven door Frantz Fanon. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteur en over de uitgave.
Frantz Fanon De verworpenen van de aarde recensie
Mocht er in de media een boekbespreking of recensie verschijnen van De verworpenen van de aarde, het invloedrijke boek uit 1961 over kolonialisme van de Frans-Martinikaanse filosoof, schrijver en activist Frantz Fanon, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
- “Europeanen, sla dit boek open, ga erin binnen. Na een paar passen in het duister zult u vreemdelingen rond een vuur zien zitten. Kom dichterbij, luister…” (Jean-Paul Sartre)
De verworpenen van de aarde
- Schrijver: Frantz Fanon (Martinique)
- Voorwoord: Jean-Paul Sartre
- Soort boek: non-fictie
- Origineel: Les Damnés de la Terre (1961)
- Uitgever: Ten Have
- Verschijnt: 25 april 2024
- Omvang: 272 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 24, 99 / € 12,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek uit 1961 van Frantz Fanon
In 1961 werd Frantz Fanons Les damnés de la terre voor het eerst gepubliceerd. Het boek behoudt zijn relevantie vanwege voortdurende uitdagingen op het gebied van kolonialisme, racisme en ongelijkheid. Fanon biedt scherp inzicht in de situatie van gekoloniseerde volkeren, belicht de rol van geweld binnen de context van dekolonisatie en pleit voor de deconstructie van opgelegde koloniale identiteiten.
De verworpenen van de aarde, met een voorwoord van Jean-Paul Sartre, dient als een inspiratiebron voor degenen die streven naar een rechtvaardigere wereld en nadenken over de complexiteit van dekoloniale strijd.
Frantz Fanon (20 juli 1925, Fort-de-France, Martinique – 6 december 1961, Washington, Verenigde Staten) was een Franstalige Afro-Caribische filosoof, psychiater en marxist. Zijn werk heeft een immer grote invloed op het denken over kolonialisme en racisme ondanks het feit dat hij als jong, slechts 36 jaar oud, overleed aan de gevolgen van leukemie.
Frantz Fanon – Black Skin White Masks
non-fictie boek over racisme
origineel: Peau noire, masques blancs (1952)
uitgever: Penguin Modern Classics
Drawing on his own life and his work as a psychoanalyst to explore how colonialism’s subjects internalize its prejudices, eventually emulating the ‘white masks’ of their oppressors, it established Fanon as a revolutionary anti-colonialist thinker…lees verder >