Josephine
- Auteur: Eva Hofman (Nederland)
- Soort boek: Nederlandse debuutroman
- Uitgever: Uitgeverij Pluim
- Verschijnt: 12 september 2024
- Omvang: 228 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Prijs: € 22,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Eva Hofman Josephine recensie
Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van Josephine, de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster en journaliste Eva Hofman, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst van de nieuwe roman van Eva Hofman
Eva had meer willen zijn. Niet dat ze iets te klagen heeft. Met haar vriend Melle woont ze in een mooi huis in een mooie wijk en sinds kort heeft ze een weinig veeleisende baan. Het leven is even vlekkeloos als frictieloos en om haar heen is het elke dag feest. De grote ambities die ze ooit had heeft ze ingeruild voor comfort.
Van verveling weet ze niet waar ze het zoeken moet. Steeds vaker verdooft ze zich met eindeloos scrollen en komt ze totaal ongevraagd en tot haar gêne oude versies van zichzelf tegen. Ze heeft haar hele leven online vastgelegd en inmiddels kan ze niet meer aan haarzelf ontkomen.
Als haar relatie uit elkaar spat, raakt Eva nog meer verdwaald in haar online versies op het internet. Ze vindt beelden terug van de middelbare school, en van Josephine. Haar uitstraling fascineerde Eva zo dat ze probeerde zichzelf naar haar beeld te vormen. Ze werd eerst een Josephine, later vormde ze zich naar andere aansprekende vrouwen.
Wat gebeurt er als je succesvol iemand anders wordt en betoverd raakt door je eigen spiegelbeeld, en je leven zich alleen nog maar online afspeelt? In een poging zich uit haar verlammende obsessie met haar internetleven los te rukken gaat Eva op zoek naar Josephine, die inmiddels promoveert aan Oxford – een prestigieuze plek die Eva ook ooit begeerde. Ze vraagt zich af of er nog iets te redden valt
Eva Hofman (1995, Amsterdam) werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Daar publiceert ze artikelen, onderzoeken en essays over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech.