Esther Sprikkelman Bijenvader Recensie. Bijenvader van Esther Sprikkelman is een van de meest bijzondere boekjes die ik de laatste tijd gelezen heb. Een stijl die ik niet veel meer tegen kom en me doet denken aan schrijvers uit de jaren tachtig. In Bijenvader neemt ze je ook mee naar de jaren ’80, inclusief cassettebandjes.
Esther Sprikkelman Bijenvader Recensie
Johanne is met haar moeder en broertje Paulie verhuisd van Utrecht naar het oosten van het land. Het is niet de eerste keer dat ze verhuizen en vooral Paulie heeft het daar niet makkelijk mee. Ook Johanne moet wennen, maar sluit al gauw vriendschap met een aantal jongens en meiden uit het dorp. Aan één van de jongens verliest ze haar hart.
Liefde, bijzondere vriendschappen en ellende in Bijenvader
Hij komt door een dramatische gebeurtenis in het ziekenhuis en ligt in coma. Dat doet Johanne besluiten hun geschiedenis in te spreken op een bandje. Zodat als hij wakker wordt, hij weet hoe het tussen hen zit. Al vertellende, kom je als lezer te weten wat hun liefde, de vriendschap tussen Paulie en buurman Lomme en het feit dat Johannes vriend in coma ligt, met elkaar te maken hebben.
Dat wat niet gezegd wordt, maakt het verhaal zo intrigerend
Johanne komt tijdens het inspreken van de bandjes niet altijd uit haar woorden. Soms breekt ze haar verhaal plotseling af. Esther Sprikkelman durft veel stiltes en leegtes te laten vallen. Het houdt je als lezer bij het verhaal, je moet zelf de verbanden gaan leggen. Een mooie en intrigerende manier van vertellen. Er komen heftige dingen aan bod, maar het oordeel hierover ligt volledig bij de lezer. Sprikkelman zelf dringt niets op. Ze schetst een prachtig beeld van het sociale leven in de jaren tachtig in een dorp. Heel mooi bijvoorbeeld hoe Paulie zijn karakter geschetst wordt, zonder ook maar ergens heel expliciet te worden. Het einde is helemaal in dezelfde lijn: het wordt aan de lezer overgelaten hoe dit verhaal verder gaat. Intrigerend. En een beetje frustrerend. Op een goede manier.
Eindoordeel Bijenvader van Esther Sprikkelman
Een bijzonder en mooi boek. Sommige mensen zullen het misschien te traag vinden, of worden liever wat meer bij de hand genomen door de schrijver. Voor mij was dat nu net wat dit boek sterk maakt. De vele kleinere en grote hiaten. Een groot verhaal, klein vertelt. Mooi! Esther Sprikkelman schept een bijzondere sfeer, waardoor ik me weer even waande in de jaren tachtig. Een +++++ (uitstekend) boek.
Bijenvader
- Schrijfster: Esther Sprikkelman (Nederland)
- Soort boek: jeugdroman, young adult boek
- Leeftijd: 15+ jaar
- Uitgever: Lemniscaat
- Verschenen: februari 2017
- Omvang: 148 pagina’s
- Uitgave: Paperback
- Prijs: €14,95
- Flaptekst boek: Zomer 1985. Door een vreselijke gebeurtenis ligt Johannes vriendje Henrico in coma. Hij is waarschijnlijk zijn geheugen kwijt, en Johanne is bang dat hij zich niets meer herinnert van haar, en van hun tijd samen. Die tijd samen begon een paar maanden eerder, op de dag waarop Johanne met haar moeder en broertje Paulie vanuit Utrecht verhuisde naar Warsum, een klein dorp in het oosten van het land. Als ze ’s avonds patat haalt in de plaatselijke snackbar en daar Henrico ontmoet, weet ze dat ze verloren is. Op cassettebandjes – in de hoop dat die Henrico’s geheugen opfrissen wanneer hij wakker wordt – vertelt Johanne Henrico over de lange, broeierige zomer die volgt. Vanaf die eerste blik in de snackbar tot aan die afschuwelijke dag waarop…
- Oordeel redactie: +++++ (uitstekend) Jolien Dalenberg
- …Meer Informatie en Bestellen >