Edoardo Albinati De katholieke school Recensie Waardering en Informatie. Winnaar Premio Strega. Recensie en informatie Edoardo Albinati De katholieke school kun je op deze pagina lezen. De roman verscheen in september 2018 bij Uitgeverij Atlas Contact.
Edoardo Albinati De katholieke school Recensie
Wat een imponerend boek. Alleen al qua omvang. Het heeft 1485 bladzijden en is prachtig gebonden. Ben benieuwd wat het weegt. Ongeveer twee kilo. Ik miste een integrale bladwijzer. Maar goed, deze recensie is natuurlijk niet bedoeld om over de uiterlijkheden van dit boek te spreken.
De aanleiding voor Albinati om dit boek te schrijven is een verschrikkelijke verkrachtings-en moordzaak in 1975, gepleegd door jongens die bij hem om school hebben gezeten. Enkele zaten bij hem in de klas. Hij kende die jongens! Welke ingrediënten en omstandigheden maakten dat deze jongens uit de zogenaamde betere milieus tot zo’n daad kwamen?
In het eerste deel van dit lijvige boek beschrijft Albinati zijn eigen ontwikkeling en die van zijn kasgenoten op het keurige katholieke particuliere jongenslyceum in een keurige wijk in Rome. Het jongensleven met 100.000 vragen wachtend op het “echte“ leven. Deze ontwikkeling, coming of age wordt uitgebreid getoetst aan de paradoxale richtlijnen van het katholieke geloof. Zo wordt bv. Goedheid voorgesteld als het verdragen van het kwaad, hoezo er niet tegen on opspraak komen? De natuurlijke gang van zaken toch? En de dader wordt vergeven, maar hoe zit het dan met het leed van het slachtoffer? Wat moet er gedaan worden opdat het delict voor goed verleden tijd wordt? Opdat de schuldigen en te slachtoffers verleden tijd worden?
Albinati analyseert het katholieke geloof eindeloos in alle symboliek, rituelen, sacramenten, levens van heiligen en martelaren, met daarbij terechte aandacht voor de hypocrisie van de biecht om erachter te komen welke ingrediënten het katholieke geloof onlosmakelijk meedraagt om notoire misdadigers voor te brengen.
Vervolgens neemt de schrijver het gegoede gezinsleven onder de loep, het milieu waarin hij opgroeit, en met hem al zijn klasgenoten. Fileert dit met een zeer fijne scalpel. Het gezin ziet hij als gevangenis, als afkalvend instituut, als drager van altijddurende angst tot armoe te vervallen, als instituut met veel kouwe drukte, dat op instorten staat. In theorie is de bourgois tegen geld , maar in de praktijk is hij eraan verslingerd. Over geld praat je niet, dat maak je. Verlangend naar rijkdom, maar ook naar ledigheid en gemak.blz. 587, iedereen in de pas om het gezin hoog te houden, ieders rol was helder.
Doe vooral waar je zin in hebt, zolang er maar geen gezeik van komt
Maar dan komen eind jaren ’60, begin jaren ’70 de gezagsverhoudingen onder druk te staan. “Doe vooral waar je zin in hebt, zolang er maar geen gezeik van komt” is vooral de boodschap aan de jongens. Het opkomend feminisme maakt ook dat er gezaagd gaat worden aan de macht van de mannelijke machocultuur. Vrouwen zijn niet meer zomaar onder de indruk van machogedrag. Wat nu?
“Sommige mannen zorgen dat vrouwen hun gehoorzamen door ze te onderwerpen; ander proberen het wel, maar krijgen het niet voor elkaar, weer andere laten zich domineren omdat ze het niet kunnen voorkomen, of zelfs omdat ze ervan genieten. De mannen die vrouwen vermoorden behoren tot al die categorieën: ze doden vrouwen omdat ze hen domineren, of ze doden omdat hen dat niet lukt, of ze doden hen omdat ze er genoeg van hebben zich gedomineerd te voelen” (pagina 979)
De geslachtsdaad, legitiem binnen een relatie/huwelijk vindt per definitie plaats in een sfeer van geweld. Bloed dat vloeit, maandelijks terugkerend bloed,de ontmaagding, de complete seksuele initiatie van een vrouw. Allemaal pijn die een man niet kent. Met een uitgebreide sociologische en pedagogische verhandeling over de ontwikkeling van jongen tot seksueel actieve man en de innerlijke relatie die hij daarbij ontwikkelt t.a.v. vrouwen en seks maakt dat je als lezer de redenering van Albinati op de voet kan volgen.
Uitgangspunt van dit boek is het zogenaamde Delict van de Circeo, dat plaatsvond op 29 september 1975. Op pagina 1423 zegt Albinati; ”We kunnen wel zeggen dat het verhaal van het DvdC, dat in dit boek verstopt zit, niet het enige verhaal was. Naast een bepaalde gebeurtenis en ermee vervlochten heb je allerlei andere, die zich aan alle kanten vertakken, zoals je dat bij boomstammen ziet, je kunt nooit zeggen waar het ene verhaal eindigt en dat ernaast begint, zo nauw zijn ze met elkaar verweven, de oorsprong en de zijsporen.”
Nou, dat heb ik gemerkt tijdens het lezen, dat regelmatig verviel in diepgaande studies of sociologische verhandelingen. Albinati maakt het de lezer absoluut niet makkelijk. Alle maatschappelijk/ politieke en sociologische ontwikkelingen van de afgelopen vier/vijf decennia worden onder de loep genomen, soms uitgekauwd tot op het bot. Fijn is dat Albinati zich dat terdege bewust is en de lezer toespreekt of hints geeft te technische stukken over te slaan, zoals wanneer het gaat over het rechtssysteem. Of zich bezorgd afvraagt of het één en ander allemaal wel te behappen is.
Zeer geloofwaardige kijk op alle ontwikkelingen en ingrediënten die kunnen leiden tot een verschrikkelijke daad
Hij spaart zichzelf niet. Ook neemt hij de lezer mee door zijn eigen ontwikkeling, van jongen tot volwassen man. Zijn houding ten opzichte van vrouwen en hoe hij daarmee in het rond worstelt. Daardoor geeft hij een zeer geloofwaardige kijk op alle ontwikkelingen en ingrediënten die blijkbaar kunnen leiden tot zo’n verschrikkelijke daad.
Ik weet niet of dit boek een roman is. Maar naast dat het qua omvang een ernstig indrukwekkend boek is, ben ik ook erg onder de indruk geraakt over worsteling van de schrijver met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving -zijn omgeving- zulke monsters kon voortbrengen. Zeker de moeite waard om te lezen, alhoewel dat lezen voor mij, regelmatig op werken of studeren leek. De katholieke school van Edoardo Albinati is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
De katholieke school
- Schrijver: Edoardo Albinati (Italië)
- Soort boek: Italiaanse roman, sociale roman
- Origineel: La scuola cattolica
- Nederlandse vertaling:
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 6 september 2018
- Omvang: 1312 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
- Bijzonderheden: Premio Strega 2016
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
- Recensie roman: Wat een imponerend boek. Alleen al qua omvang. Het heeft 1485 bladzijden en is prachtig gebonden. Ben benieuwd wat het weegt. Ongeveer twee kilo. Ik miste een integrale bladwijzer. Maar goed, deze recensie is natuurlijk niet bedoeld om over de uiterlijkheden van dit boek te spreken. De aanleiding voor Albinati om dit boek te schrijven is een verschrikkelijke verkrachtings-en moordzaak in 1975, gepleegd door jongens die bij hem om school hebben gezeten. Enkele zaten bij hem in de klas. Hij kende die jongens! Welke ingrediënten en omstandigheden maakten dat deze jongens uit de zogenaamde betere milieus tot zo’n daad kwamen?…lees verder >
Flaptekst van deze Ilaliaanse roman
Rome, jaren zeventig: een chique buurt wordt opgeschrikt door een brute verkrachtingsen moordzaak, het Delict van de Circeo, een van de meest beruchte misdrijven van de eeuw. Enkele exleerlingen van een particulier katholiek lyceum blijken de daders. Schrijver Edoardo Albinati zat bij hen op school. Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving zulke monsters kon voortbrengen. Voor het antwoord moet hij de spoken uit zijn verleden bezweren: zijn briljante, getroebleerde vriend Arbus en diens mooie zus Leda, de knappe, fanatiek linkse Stefano Jervi, het streng katholieke gezin Rummo, de neofascistische Max, en de favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen. Wat wilden ze toen van het leven, wat is er van hen geworden, veertig jaar later? En kan Albinati zichzelf zijn eigen jeugdzondes vergeven?
Edoardo Albinati Informatie
- Geboren: 11 oktober 1956
- Geboorteplaats: Rome, Italië
- Discipline: schrijver, scenarist, vertaler
- Boeken: romans, verhalen
- …Edoardo Albinati Boeken >