De reuzenkopbever
Terugkeer van een iconisch ijstijdzoogdier
- Auteurs: Diverse schrijvers
- Soort boek: populair wetenschappelijk natuurboek
- Uitgever: KNNV Uitgeverij
- Verschijnt: 10 februari 2025
- Omvang: 192 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 29,95
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
De reuzenkopbever boek recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van het boek De reuzenkopbever, geschreven door Peter de Bruijn, Ingrid de Bruijn, Bram Langeveld en Rob van den Berg, dan besteden we er hier aandacht aan.
Flaptekst van het boek over de reuzenkopbever
De uitgestorven reuzenkopbever is een van de interessantste zoogdieren die ooit ons land bewoonden. Het was een rare bever, met een grote kop, kleine handjes, gigantische flapvoeten en een ronde staart. En ondanks zijn enorme snijtanden kon het dier geen bomen vellen. Dit boek is een ode aan een iconisch ijstijdzoogdier. Wanneer, waar en hoe leefde die? Waar kun je de fossielen vinden en hoe breng je ze op naam? Een rijk geïllustreerd boek voor liefhebbers van fossielen, zoogdieren, paleontologie en natuurhistorie.
De fossielen van de reuzenkopbever werden in de eerste helft van de vorige eeuw veel gevonden bij het delven van klei in het noorden van Limburg, in afzettingen uit het begin van het ijstijdvak (Pleistoceen). De afgelopen tien jaar beleefde de reuzenkopbever een soort renaissance: er werden vele honderden fossielen van dit dier verzameld op Maasvlakte 2. Snijtanden, kiezen en botten. Dat was de aanleiding voor een groepje onderzoekers en verzamelaars om de reuzenkopbever nader onder de loep te nemen.
Hoe oud zijn de fossielen? Waar zijn ze nog meer gevonden? Hoe zag de reuzenkopbever eruit? Hoe past deze soort in de beverstamboom? En hoe en waar kan je zelf zo’n reuzenkopbeverfossiel vinden?
Natuurlijk ontbreekt een vergelijking met de moderne Europese bever niet en kunnen fossielenverzamelaars hun eigen vondsten op naam brengen aan de hand van de afbeeldingen in deze rijk geïllustreerde ode aan de reuzenkopbever.
Peter de Bruijn is van beroep wetenschappelijk medewerker in het Erasmus MC, en al van kinds af aan fossielenverzamelaar en natuurliefhebber. Hij is bestuurslid van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. In 2011 heeft hij de Pieter van der Lijn – Aanmoedigingsprijs in ontvangst mogen nemen. Een prijs voor amateurgeologen die op wetenschappelijk niveau een wezenlijke bijdrage leveren aan geologie of paleontologie in Nederland.
Ingrid de Bruijn is naast haar baan als medewerker bij SGS Nederland, citizen scientist en fossielenverzamelaar. Haar voornaamste zoekgebied is Maasvlakte 2. Ze heeft jarenlang allerlei bestuurlijke functies vervuld en is daarnaast actief in de lokale politiek. Ze is al jaren lid van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en coauteur van diverse publicaties.
Bram Langeveld is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij is al meer dan 20 jaar bezig met fossielen: verzamelen en onderzoeken. Hij schreef daarover tientallen artikelen en een boek. Hij is bestuurslid van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.
Rob van den Berg is geoloog en werkt als collectiebeheerder bij Naturalis aan de stenen en mineralen collecties. Hij is voorzitter van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.