De hartelijke poezen van Drs. P
- Auteur: Drs. P (Nederland)
- Bezorgd door: Michèl de Jong
- Soort boek: cadeauboek, kattenboek
- Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
- Verschijnt: 24 september 2024
- Omvang: 96 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
De hartelijke poezen van Drs. P recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van De hartelijke poezen van Drs. P dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst boek met poezenkaarten van Drs. P
Bij het grote publiek is Drs. P vooral bekend van liedjes als De Veerpont en Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei. Hoe productief hij ook naast zijn openbare carrière was, werd pas duidelijk na zijn overlijden toen in zijn nalatenschap een verrassende ontdekking werd gedaan: Drs. P bleek zo’n dertig jaar lang minstens eenmaal per week een berijmde ansichtkaart naar zijn vrouw Mieke te hebben gestuurd. De honderden kaarten en verzen hebben één ding met elkaar gemeen: ze gaan allemaal over poezen, de gezamenlijke passie van het echtpaar Polzer. Voor deze bundel selecteerde zijn biograaf Michèl de Jong de mooiste, grappigste en aandoenlijkste exemplaren.
Drs. P (24 augustus 1919, Thun, Zwitserland – 13 juni 2015, Amsterdam), pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, was een Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Zijn artiestennaam, bedacht door Willem Duys, verwijst naar de academische graad van doctorandus (afgekort: drs.) in de economie, die Polzer aan de Nederlandse Economische Hogeschool (nu Erasmus Universiteit) behaalde. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes. Vanaf de jaren 1950 tot en met 1996 trad Drs. P met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Daarbij begeleidde hij zichzelf steevast op de piano. Drs. P genoot in de jaren 1970 en 1980 vooral bekendheid met liedjes als Dodenrit, Veerpont, Het trapportaal (“De commensaal”), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov. In Nederland en België was hij een graag geziene gast op radio en televisie.