Auke van der Woud Een nieuwe wereld recensie en informatie geschiedenisboek over het ontstaan van het moderne Nederland. Op 2 maart 2021 verschijnt bij uitgeverij Prometheus de herdruk van het geschiedenisboek van Auke van der Woud.
Auke van der Woud Een nieuwe wereld recensie en informatie
Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Een nieuwe wereld, Het ontstaan van het moderne Nederland. Het boek is geschreven door Auke van der Woud Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek de geschiedenis van het moderne Nederland, geschreven door historicus en schrijver Auke van der Woud.
Een nieuwe wereld
Het ontstaan van het moderne Nederland
- Schrijver: Auke van der Woud (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek
- Eerste editie: 2006
- Uitgever: Prometheus
- Verschijnt: 2 maart 2021
- Omvang: 464 pagina’s
- Uitgave: Paperback
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)
Recensie en waardering van Een nieuwe wereld
- “Auke van der Woud schreef op een fenomenale wijze de geschiedenis van het veranderende Nederland, met de gedrevenheid van iemand die weten wil wat er werkelijk gebeurd is.” (de Volkskrant)
- “Van der Woud neemt de tijd voor zijn uiteenzettingen en overzichten, heeft oog voor detail en kleur, en blijft door zijn veelvuldig gebruik van contemporaine bronnen heel dicht bij de opvattingen en inzichten in de beschreven periode.” (NRC Handelsblad)
- “Van der Woud laat haarfijn zien hoe deze samenleving is ontstaan, en welke krachten daarin werkzaam zijn. Zijn boek is verplichte kost voor iedereen die zich wil mengen in het huidige debat over de “moderniteit”.” (Historisch Nieuwsblad)
- “In Koninkrijk vol sloppen zet Van der Woud andermaal het beeld van het Nederlandse verleden op zijn kop.” (Vrij Nederland)
Flaptekst van het boek over het ontstaan van het moderne Nederland
Het huidige China toont wat Europa na 1850 meemaakte: de razendsnelle wording van een economische grootmacht. Deze economische omwenteling was en is tegelijk een sociale en culturele revolutie. Een nieuwe wereld laat zien dat de aanleg van nieuwe infrastructuur en nieuwe netwerken hiervoor cruciaal zijn. Kort na 1850 werden door de westerse mogendheden wereldwijde netwerken met totaal nieuwe, zeer krachtige technologie opgebouwd: spoorwegen, de telegraaf en intercontinentale scheepvaartlijnen met snelle stoomboten. Later in de negentiende eeuw volgde het stormachtige succes van de telefonie. De globalisering van de economie begon, het Westen koloniseerde de niet-westerse wereld, een zondvloed van technische innovaties vaagden eeuwenoude overtuigingen en beperkingen weg.
Auke van der Woud beschrijft hoe de splinternieuwe infrastructuur het armoedige, slapende Nederland wakker schudde en in de machtige westerse netwerken integreerde: het ontstaan van het moderne Nederland.