Arjen van Meijgaard We hebben alles bij ons Recensie Waardering en Informatie. In het najaar van 2017 verscheen bij In de Knipscheer de debuutroman van Arjen van Meijgaard. Op deze pagina kun je de Arjen van Meijgaard We hebben alles bij ons recensie waardering en informatie over de inhoud van deze roman lezen.
Arjen van Meijgaard We hebben alles bij ons Recensie
“In alles kan ik een betekenis zoeken. In de dode duif die vanmorgen zonder enige beschadiging op de stoep lag, recht voor onze deur.” Zo begint dit prachtige boek. Victor, later in het verhaal wordt duidelijk dat hij zo heet, ligt in bed met zijn vriendin Marjolein. Hij heeft geleerd een soort houvast in zijn leven te creëren door betekenis te hechten aan “tekens”, voorspellingen die hij zelf bedenkt, bijvoorbeeld wat hij leest in barsten in de spiegel of dat hij ongeveer goed zit als hij het aantal tegels in een badkamer goed inschat. Kortom, hij zoekt naar tekens die hem vertellen wat er gebeuren gaat. Wat er nu te gebeuren staat is dat hij met zijn vader een roadtrip gaat maken in een gammele bestelbus naar Portugal. Zijn altijd al afwezige vader gaat hij nu zelf persoonlijk naar zijn waarschijnlijk laatste woonadres brengen. Drie dagen met hem opgesloten in een piepkleine ruimte. Hij ziet er als een berg tegenop maar hoopt deze tijd en omstandigheden te kunnen gebruiken om eindelijk eens antwoord te krijgen op de vraag waarom zijn ouders gescheiden zijn en waarom Leo, zo heet vader, besloten heeft, hem, Victor, in de steek te laten.
Een ontroerend verhaal geschreven over wat een scheiding betekent
Dus, staat vader voor de deur bij Victor en Marjolein. Met de oude bestelbus. Hij bivakkeert een paar dagen bij hen terwijl zij met hun drieën Leo’s huis leeg halen. Wat moet er mee, wat blijft hier en vindt Victor nog herinneringen in dit huis aan de tijd dat hij een kind was? Nee dus, vader is in zijn leven al tig keer verhuisd om steeds weer bij een andere vrouw in te trekken. Een womanizer? Victor ergert zich dan ook kapot aan hoe leuk Leo het heeft met Marjolein. Ziet zij dan niet wat voor een lul hij is? Prachtig verwoord Meijgaard wat een scheiding doet met een kind. Victor ontkomt er niet aan te mijmeren over vroeger, toen alles nog gewoon leek. Hoe hij stoeide met zijn vader, samen met hem op de bank hing voor de TV. Hij staat op een betonnen muurtje en steunt op de schouder van zijn pappa. Zijn pappa fluit als altijd op zo’n manier die Victor nooit zal leren. Hij denkt aan de klok vroeger thuis, die pappa altijd opwond en die hij nu, zo dood als een pier, weer in handen houdt. Moet die nog mee naar Portugal? Hij denkt aan zijn vroegere buurmeisje Valerie waar die stiekem verliefd op was. Na de scheiding nooit meer gezien. Geen partij kiezen was het motto voor veel vrienden. Zijn moeder Mathilde, zijn steun en toeverlaat, die nooit wilde praten over Leo. Hoe problematisch het was wanneer Leo hem weer naar zijn moeder bracht na bezoek aan hem. Altijd boos, nooit willen weten hoe het was. Stiekem heeft Victor een afspraak met Valerie om haar na de verhuizing te ontmoeten in Porto, samen er een paar dagen tussenuit. Zou de liefde wat kunnen worden tussen hen? Per ongeluk waren zij elkaar een poosje terug tegengekomen, en ja, het klikte wel.
Prachtige roadtrip over liefde, ongemak, onmacht, weggestopte verlangens
Ondertussen valt onderweg met Leo in de bus Victors’ behoefte om “tekens” te lezen om grip te krijgen over wat hem te wachten staat weg. Wat betekent dat? Meijgaard heeft een ontroerend verhaal geschreven over wat een scheiding betekent. Voor de vader, maar vooral wat de impact op kinderen is. Een van de manieren om dat te overleven is als kind te bedenken dat je vader dood is of gewoonweg vergeten. Het altijd maar schipperen tussen verlangen naar vader en schaamte als hij weer eens opduikt omdat je weet dat moeder niet op hem zit te wachten. Maar ook geeft Meijgaard een inkijkje in de gedachtenstroom van vader. Ja, zeker een womanizer maar ook zijn ex-vrouw niet al te veel lastig te vallen over zijn eigen behoefte zijn kind te zien opgroeien. Dus deed vader maar wat. Liet hij zich blindelings leiden door weer een of andere vrouw. Was hij een zwakkeling en een door en door slecht vader (pagina 154). Maar tussen de woorden en regels in ruik je dat vader en zoon veel van elkaar houden. Dat deze liefde onvoorwaardelijk is. Kortom een prachtige roadtrip over liefde, ongemak, onmacht, weggestopte verlangens. Verplichte literatuur voor elk stel dat kinderen heeft. Of zij nu wel of niet van plan zijn te gaan scheiden. Zelfs voor mij, ruim 30 jaar na mijn scheiding, weer eens moment op deze scheiding te reflecteren. Arjen van Meijgaard – We hebben alles bij ons is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
Arjen van Meijgaard – We hebben alles bij ons
- Titel: We hebben alles bij ons
- Schrijver: Arjen van Meijgaard (Nederland)
- Soort boek: psychologische roman, debuutroman
- Uitgever: In de Knipscheer
- Verschenen: oktober 2017
- Omvang: 182 pagina’s
- Uitgave: Paperback
- Prijs: € 16,50
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Mieke Koster