Een kniebuiging voor de ezel
over tekeningen en schilderen
- Auteur: Anton Valens (Nederland)
- Soort boek; kunstboek, memoir
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 7 november 2024
- Omvang: 208 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Anton Valens Een kniebuiging voor de ezel recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van Een kniebuiging voor de ezel, Over tekenen en schilderen, het boek van Anton Valens, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst van het boek over tekenen en schilderen van Anton Valens
Intiem, nuchter en gedreven: de schrijver Valens over zijn pieken en dalen als tekenaar-schilder.
Anton Valens was niet alleen schrijver, maar ook een begenadigd beeldend kunstenaar. In Een kniebuiging voor de ezel schrijft hij over die andere kant: over snel schetsen, over beweging en nabeeld, over verf en experiment, over portrettekenen en het tekenen van dieren, het staren naar een wit doek, de gelukzalige ogen blikken voor de ezel en nog veel meer. Uiteraard is er een ruime keuze gemaakt uit zijn tekeningen, voorstudies en schilderijen.
Een kniebuiging voor de ezel is een levendig en ongewoon boek: een kunstboek en literaire tekst ineen, een boek dat kunst consumenten aanmoedigt om beter te kijken en jonge kunstenaars om bevlogen te blijven werken. Voor de vele fans van de schrijver die genoten van zijn droog komische verhalen en romans is dit zowel een feest van herkenning als een inspirerende ontdekking van het dubbeltalent Valens.
Anton Valens (17 januari 1964, Paterswolde, Drenthe – 7 november 2021, Amsterdam) volgde de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. In de jaren daarna gaf hij les aan de Rietveld Academie en exposeerde van tijd tot tijd op wisselende locaties. Daarnaast werkte hij tien jaar in de thuiszorg, als thuishulp-A.
In 2004 verscheen zijn debuutroman ‘Meester in de hygiëne’, het geestige en liefdevolle verhaal over thuishulp Bonne en zijn oude cliënten – ‘een van de beste debuten van het seizoen’ volgens ‘Trouw’. De roman werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor Literaire Prozadebuten 2005 en de Lucy B. & C.W. van der Hoogtprijs 2006. In 2008 verschenen de verhalenbundel ‘Dweiloorlog’ en ‘Ik wilde naar de rand van Bejing. Een reisverhaal.’
‘Vis’, een novelle over een steuntrekkende kunstenaar die een week mee vaart op een boomkotter naar de Duitse Bocht, verscheen in 2009. Literair criticus van ‘NRC Handelsblad’ Arjen Fortuin rekende het tot een van de 13 onvergetelijke boeken uit zijn vijftienjarige praktijk als recensent. Vertalingen van ‘Meester in de hygiëne’ en ‘Vis’ verschenen in Duitsland en Frankrijk. In 2012 volgde de grote roman ‘Het boek ONT’, die de longlist van de Libris Literatuur Prijs haalde en genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 2013, het Beste Groninger Boek 2012 en de Halewijn Literatuurprijs 2012.
In 2016 verscheen de roman ‘Het compostcirculatieplan’, die op de longlist van de Libris Literatuur Prijs kwam en werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2016. ‘Chalet 152′, verscheen in oktober 2019 en zijn laatste boek ‘Een wagon vol duivels’ verscheen in november 2022.
In 2016 werd bij Anton Valens kanker geconstateerd. Hij overleed op 7 november 2021.