Melancholie
Een onvervuld verlangen
- Auteur: André van der Gun (Nederland)
- Soort boek: levenskunstboek
- Uitgever: Uitgeverij Elmar
- Verschijnt: 15 november 2024
- Omvang: 112 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
André van der Gun Melancholie recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking, of recensie verschijnt van het boek Melancholie, een onvervuld verlangen, geschreven door André van der Gun, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst van het boek over melancholie
Tegenwoordig is melancholie een chique manier om verdriet of een milde depressie te omschrijven. Maar het begrip Melancholie is in de loop van de tijd van betekenis veranderd. In de Middeleeuwen werd melancholie in verband gebracht met zonde en morele zwakte. Met de opkomst van de psychologie en psychiatrie veranderden de inzichten. Tegenwoordig weten we dat veel bijzondere personen een melancholisch temperament hebben. Zij gebruiken melancholie als een bron van inspiratie voor hun creativiteit. André van der Gun belicht in dit boek melancholie vanuit verrassende invalshoeken. Door middel van persoonlijke interviews en sfeervolle foto’s deelt hij de visie van prominenten uit de alledaagse en kunstzinnige wereld.
Melancholie is een milde vorm van droefheid met veel gezichten, maar het is ook een bron van inspiratie. Het is een positieve en creatieve gemoedstoestand die kan leiden tot grote emotionele uitingen, zoals in literatuur, muziek en beeldende kunst. Grote kunstenaars, filosofen en beeldmakers hebben zich erdoor laten inspireren. Melancholie wordt ook wel in één adem genoemd met romantiek en dat is een emotie die de meeste mensen als positief ervaren. Het is een diep intens gevoel door heel je lijf, waarmee je eigenlijk niet goed raad weet.
Historicus Maarten van Rossum zegt over melancholie het volgende: ‘We hebben in Nederland een soort ‘geluksverplichting’, waar we vanaf moeten. Ik kan juist erg genieten van mijn eigen melancholie. Je bent gelukkiger als je een tijdje niet zo gelukkig bent geweest. Dus een dagelijkse dosis melancholie lijkt me vrij nuttig.’
Ook psychiater Dirk De Wachter heeft daar een bijzonder gevoel bij. ‘Melancholie kan iets romantisch hebben, het is pijn aan het hart die inspirerend is voor de grote kunsten. In de romantische zin van het woord ben ik zonder twijfel melancholisch. Starend door het raam, denkende: “het leven is moeilijk”. Een klein beetje ongelukkig kunnen zijn, dat is de kunst van het leven.’
Melancholie is een onderwerp voor verhalen, maar zeker ook voor beelden. In dit boeiende en prachtig geïllustreerde boek onderzoekt interieurarchitect en schrijver André van der Gun hoe melancholie ons leven kan beheersen zonder ooit ons verlangen te vervullen.
André van der Gun is interieurarchitect, gevestigd in het Brabantse Goirle. Eerder verschenen van zijn hand de titels Het geluk van Binnen (2014) en De kunst van het genieten (2019).