Leendert Alberts Hop recensie en informatie boek over de eerste bierrevolutie in Nederland. Op 24 februari 2022 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het nieuwe geschiedenisboek van de Nederlandse schrijver en docent Leendert Alberts.
Leendert Alberts Hop recensie en informatie
Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Hop, De eerste bierrevolutie in Nederland. Het boek is geschreven door Leendert Alberts. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit geschiedenisboek over bier, geschreven door de Nederlandse historicus en schrijver Leendert Alberts.
Hop
De eerste bierrevolutie in Nederland
- Schrijver: Leendert Alberts (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek
- Uitgever: Prometheus
- Verschijnt: 24 februari 2022
- Omvang: 392 pagina’s
- Prijs: € 20 – € 25
- Uitgave: paperback / ebook
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
Flaptekst van het boek over bier van Leendert Alberts
Nieuwe biersoorten overspoelen de markt en bij sommige voert hop de boventoon in de smaakbeleving. Toch is hop in elk bier een vast ingrediënt: zonder hop geen bier. Het is zevenhonderd jaar geleden dat in Nederland voor het eerst bieren met hop werden gebrouwen. Door deze innovatie was het bier langer houdbaar en kon het op grotere afstand worden verhandeld. Een revolutie was ontketend.
Bierbrouwen werd een ambacht en de bedrijfsproductie schoot omhoog tot een paar duizend liter per week. Het waren de beginjaren van de Nederlandse bierindustrie, die van de veertiende tot de zestiende eeuw een indrukwekkende bloeitijd doormaakte. Bier, hop en technische kennis werden geëxporteerd naar België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. De hoeveelheden bier die toen werden geproduceerd zouden pas tegen de twintigste eeuw worden geëvenaard.
Hop neemt je mee terug naar deze gouden tijden van onze schuimende volksdrank. Elke bierliefhebber wil van dit succes proeven.
Leendert Alberts is docent geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht en bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). Hij is tevens adviseur voor UNESCO op het gebied van erfgoed van de Europese biercultuur. Hij schreef eerder Brouwen aan de Eem, over Amersfoort als middeleeuwse bierstad, en heeft meerdere artikelen over biergeschiedenis en stadsgeschiedenis gepubliceerd.