Bart Koubaa Dansen in tijden van droogte recensie en informatie non-fictie boek. Op 5 oktober 2021 verschijnt bij uitgeverij Querido het nieuwe boek van de Vlaamse schrijver en fotograaf Bart Koubaa.
Bart Koubaa Dansen in tijden van droogte recensie en informatie
Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Dansen in tijden van droogte. Het boek is geschreven door Bart Koubaa. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe boek van de Belgische schrijver en fotograaf Bart Koubaa.
Fotograaf Bart Koubaa krijgt van zijn vrouw een intrigerende krantenfoto toegeschoven. Juma Collins, staat daarop. Een 18 jarige jongen die die dagelijks een prachtig in elkaar geflanst tentje bewoont waarin hij uren stil zit om een rijstveld te bewaken tegen invasie vogels, in Kenia aan het Victoriameer.
En ja, dit beeld, de voorkant van dit ontroerende boek, laat hem niet meer los. $ 70,- per maand verdient die gast. Wie betaalt hem?Kan hij daarvan rondkomen? Heeft hij hulp nodig? Zou een fiets hem helpen? Oh ja, niet googlen wat hij over deze jongen wil weten. Niet, niet, niet.
Wel met zijn omgeving in gesprek over deze jongen. Hij deelt dit verhaal op school met zijn studenten, met zijn vrienden en kinderen en zijn vrouw. Zijn zoon deelt veel met hem, over Afrika, Kenia, het Victoriameer, lijkt zich vast te bijten in dit onderwerp. Zijn studenten gaan op zoek, informeren hem. En intussen loopt zijn dode vader met hem mee. Wat vader hem geleerd heeft, op het strand in Zeeland, op zoek naar restanten van vroeger, haaientanden en andere fossielen. Het geduld dat je moet hebben, het oog dat je gebruikt, ver weg en dichtbij. Wat valt er op als je op zoek gaat en hoe zoek je eigenlijk. De weg door het leven van Bart zelf, maar ook de weg van zijn vader en hun gezamenlijke weg. Hoe gaat dat eigenlijk precies?
En…wanneer duikt Bart zelf het diepe in voor deze zoektocht? Hoe lang blijft hij dansen in tijden van droogte? Omzichtig en werkelijk vanuit alle mogelijke perspectieven kijk je als lezer mee met de schrijver en fotograaf. Waarom maakt een mens eigen welke foto, en wat wil je laten zien, en wil je dat ook werkelijk laten weten? Ben je echt op zoek naar de werkelijkheid, de waarheid? En is dat dan hetzelfde? En wie zit daar eigenlijk op te wachten.
Aangrijpend en bijzonder boek dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft
Dan schrijft Bart Koubaa brieven aan Juma Collins. Hij wil laten weten wie hij is. En heeft veel vragen aan Juma Collins. Is erg onwetend over Kenia, heeft hij recht op zoveel vragen. Dan ontmoet hij toevallig een vriend die veel weet over Kenia, er gewoond heeft, er geleefd heeft. Dat vergroot zijn kennis en zijn niet weten. Ontroerende brieven over zijn leven, zijn vrouw, zijn kinderen, En over grote vragen. De alles omvattende wereldwijde vervuiling. De westerse wereld met haar arrogantie, de uitbuiting van de arme medemens, die maar doorgaat. Wie wil daar eigenlijk niet van af. En kan dat? En wie gaat daar beter van worden?
Kortom, een wat mij betreft erg aangrijpend boek waarin meer vragen dan antwoorden komen over de vooral mentale toestand van deze wereld van nu en of dat wanneer je vanuit humanistisch standpunt hiernaar kijkt een mens zich alleen maar erg onhandig kan gaan voelen. Prachtig en gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitstekend).
Recensie van Mieke Koster
Dansen in tijden van droogte
- Schrijver: Bart Koubaa (België)
- Soort boek: non-fictie
- Uitgever: Querido
- Verschijnt: 5 oktober 2021
- Omvang: 192 pagina’s
- Prijs: € 17,50 – € 22,50
- Uitgave: paperback / ebook
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
Recensie en waardering van het boek
- “Dansen in tijden van droogte’ is de warmhartige, geëngageerde geschiedenis van een fascinatie.” (De Morgen)
Flaptekst van het nieuwe boek van Bart Koubaa
Wanneer zijn vrouw hem een krantenfoto toont van Juma Collins, een levende vogelverschrikker op een rijstveld in de buurt van het Victoriameer, besluit Bart Koubaa op zoek te gaan naar de jonge Keniaan. ‘Wat weet ik van Afrika?’ vraagt hij zich gaandeweg af. Hij heeft besloten zich voor zijn project ver van zoekmachines op internet te houden, wil informatie uit de eerste hand en ontmoet tijdens een zomerreisje naar de Ardennen toevallig een oude bekende die drie jaar in Kenia heeft gewoond en gewerkt. Maar hij wil niet alleen meer te weten komen over Kenia en een onbekende vinden, hij doet de vogelverschrikker ook een belofte.
Als schrijver en fotograaf treedt Koubaa het onbekende met open armen tegemoet en schuwt daarbij niet zichzelf af en toe een beentje te lichten. Zal hij Juma Collins vinden en zijn belofte nakomen?