Martijn Knol De lange adem recensie en informatie nieuwe Nederlandse roman. Op 19 oktober 2021 verschijnt bij Uitgeverij Wereldbibliotheek de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Martijn Knol.
Martijn Knol De lange adem recensie en informatie
Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman De lange adem. Het boek is geschreven door Martijn Knol. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Martijn Knol.
Met De lange adem schrijft Martijn Knol een voor mij veeleisende en ontregelende roman. Veeleisend omdat ik het idee heb dat je als lezer van goede huize moet komen om de draad, cq. de rode lijn vast te houden. Als dat al de bedoeling is! ? Dus voor mij staat de titel van deze roman vooral voor de lange adem die de lezer moet hebben. Maar toch, ruim anderhalve week lang heb ik mij uitgeleverd, of misschien moet ik zeggen overgeleverd aan Knol. Het plezier dat hij volgens mij heeft tijdens het schrijver maakte het voor mij aantrekkelijk dit boek uit te lezen.
Een veeleisende en ontregelende roman
De hoofdpersonages, de ene is Robbert, ex marinier en nu beveiliger in het grootstedelijk warenhuis Leibniz & Wittgenstein (waarschijnlijk niet voor niets twee grote filosofen), een rechtvaardige macho, en Roman, een flierefluiter, eigenaar van het net failliete reclamebureau Branie en nu eigenaar van een nieuw bureau Le Giraffe en oprichter van een nieuwe politieke partij, De Partij van de Toekomst. Deze partij heeft recht van bestaan weet Roman zeker omdat hij deze baseert op het marketingsuitgangspunt van reclamewereld zodat wij ons allemaal thuis voelen op een planeet waarop we anders verweesd hadden rondgelopen. Want, merken verbinden mensen, billboards scheppen collectieve verwachtingen die resulteren in almaar betere producten en leefomstandigheden.
Deze twee mannen, twee tegenpolen, raken in de loop van deze roman aan elkaar verbonden. Robbert wordt de chauffeur van de nieuwe politieke leider Roman. Maar voordat het zover is neemt Knol de lezer mee door het leven van deze personages. Robbert heeft een vriendin Annabel, een Spaanse die een jonge dochter heeft, Abra. Hij kan goed met haar en Abra. Zijn kwaliteiten van beveiliger passen naadloos bij de emoties die hij koestert voor deze twee vrouwen. Wanneer Annabel zich weer eens door haar ex Herbert in elkaar heeft laten beuken gaat hij verhaal halen. Dus ja, hij trimt deze Herbert vakkundig in elkaar. Zodat het hem voor eens en voor altijd duidelijk zal zijn. En…..hij schaft zich een wapen aan dat hij in een beautycase achterlaat bij Annabel, voor je weet maar nooit. Maar ja, hij is ook een man met zijn zwakheden en hij gaat zich te buiten aan een avontuur met Laura, die hij elke dag tegenkomt in het buitenzwembad. Met haar wil hij een kind. Maar of dat er ooit van gaat komen?
Dan Roman, ja, hij heeft een gezin, en ja, hij heeft avontuurtjes, als grote reclameman kom je nu eenmaal bloedmooie vrouwen tegen. En ja, het moet kunnen het een met het ander te combineren. Als dat niet lukt komen zijn zonen bij hem wonen. Deze opgewekte narcist is op zijn manier een liefdevolle vader, een vrouwenversierder, een soort van gast die het keer op keer lukt het leven naar zijn hand te zetten, prijzen te winnen met zijn slogans, (een ervan is een slogan voor Leibniz & Wittgenstein “thuis begint hier” ) en veel geld binnen te harken van grote bedrijven. Wanneer zijn nieuwe reclamebureau even succesvol wordt als zijn failliete Branie, begint hij af te haken, zich te vervelen. Dus ja…wellicht is het oprichten van een politieke partij de nieuwe uitdaging. En hoe actueel wil je het hebben?
Uitdagen roman die de onoverzichtelijkheid van de wereld en het leven poogt inzichtelijk te maken
Tussen deze verhaallijnen door voert Knol ook bijfiguren op, en niet zo weinig ook. Soms bestaat er een band met zijn hoofdpersonages, als exen en zussen van, maar ook vrienden van nu en uit het verleden. Randfiguren vaak. En bemoeit hij zich met de lezer, ontregelt hij de lezer, zoals met de vraag of je dit boek langzamer leest dan je gewend bent. En ja, dat gebeurt mij wel. En of dat dan zijn schuld is? Of zegt hij ineens; “ Jezus, wat een lang hoofdstuk. En dat we vooral moeten begrijpen dat de fragmentarische opzet van deze roman juist een bewuste keuze is. Of ergens, dat we de schrijver niet persé moeten geloven.
Ik heb niet het idee dat Knol de lezer helpt de wereld van nu beter te gaan begrijpen, veel meer stuurt hij aan op het inzichtelijk maken van de onoverzichtelijkheid van de wereld en het leven. Kortom, hij vraagt wel wat. De roman is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).
Recensie van Mieke Koster
De lange adem
- Schrijver: Martijn Knol (Nederland)
- Soort boek: Nederlandse roman
- Uitgever: Wereldbibliotheek
- Verschijnt: 19 oktober 2021
- Omvang: 480 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Boek bestellen bij: Bol / Boekhandel
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Flaptekst van de roman van Martijn Knol
Wat maakt het leven de moeite waard? Voor Robbert, beveiliger bij een warenhuis, is het helder: vaderlandsliefde, werk, een gezin. Zijn tegenpool, reclamemaker Roman, streeft naar maximale individuele vrijheid en maximaal genot. Hun levenspaden kruisen elkaar als Roman een politieke beweging begint – de Partij voor de Toekomst – en Robbert bij hem in dienst treedt als chauffeur. Vullen de twee mannen elkaar perfect aan? Of zijn ze door hun verschillende levensopvattingen voorbestemd tot een dramatisch conflict?
In een meeslepende afwisseling van scènes, verhalen en fragmenten brengt de meerstemmige roman ons niet alleen de triomfen en nederlagen van de twee helden, maar ook die van hun dierbaren, van vijanden en van vreemden. De lange adem laat de lezer ervaren hoe dun de grens is tussen goed en kwaad, tussen individu en samenleving, tussen hoofd- en bijzaak, tussen komedie en tragedie. Maar als de grenzen zo dun zijn, hoe geef je het bestaan dan betekenis? Met illusies en levenslust, zo toont Martijn Knol in deze soms hilarische, soms ernstige, altijd wervelende roman.