De zeearend
- Schrijfster: Nienke Beintema (Nederland)
- Soort boek: vogelboek
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 12 februari 2021
- Omvang: 252 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)
Recensie en waardering van het boek over de zeearend
- “Zonder twijfel is de zeearend de meest imposante broedvogel van Nederland. Zo’n twintig jaar geleden werd de roofvogel in Nederland vrijwel alleen waargenomen als er jonge dwaalgasten het ons land aandeden. Inmiddels is de situatie in een aantal natuurgebieden zodanig verbeterd dat de “vliegende deur” om meerdere plaatsen in ons land broedt en succesvol jongen grootbrengt. Nienke Beintema gaat op pad met een groot aantal betrokkenen en beschrijft op aanstekelijke wijze hoe dit succes tot stand is gekomen. Bovendien gaat ze in op de leefwijze van de zeearend en laat ze de lezer op zeer prettige wijze kennismaken met deze bijzondere vogel. Wederom is er een uitstekend nieuw deel toegevoegd aan de onvolprezen reeks vogelboeken van uitgeverij Atlas Contact.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗∗)
Nienke Beintema te gast bij Vroege Vogels
Op zondag 14 februari 2021 is Nienke Beintema te gast in het radioprogramma Vroeger Vogels. Ze komt om te vertellen over haar ervaringen met de zeearend en het boek dat ze over deze bijzondere roofvogel te vertellen.
Nienke Beintema te gast bij Tijd voor Max
Op woensdag 10 februari 2021 is Nienke Beintema te gast in het tv-programma Tijd voor Max om te vertellen over de zeearend en het boek dat ze over deze imposante roofvogels schreef.
Flaptekst van het boek over de zeearend
Sinds 2006 broedt de zeearend weer in Nederland. Eerst in de Oostvaardersplassen, tegenwoordig zijn er al zo’n vijftien broedpaartjes op andere plaatsen in ons land, zoals de Biesbosch. Eigenlijk past broedparen beter bij zo’n imposante roofvogel als de zeearend, met zijn spanwijdte van ruim twee meter. Als je er een ziet vliegen, met kaarsrecht gehouden vleugels, snap je meteen waarom hij de bijnaam ‘de vliegende deur’ heeft gekregen. Voor haar boek bezocht wetenschapsjournalist Nienke Beintema de broedgebieden in Nederland en sprak ze met boswachters en andere beschermers van de grootste roofvogel van de Lage Landen.