De onfortuinlijke
Albert Eichmanns Argentijnse jaren
- Schrijver: Ariel Magnus (Argentinië)
- Soort boek: Argentijnse roman, historische roman
- Origineel: El desafortunado (15 september 2020)
- Nederlandse vertaling: Eugenie Schoolderman, Arie van der Wal
- Uitgever: Meulenhoff
- Verschijnt: 20 april 2021
- Omvang: 240 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
Waardering van de roman De onfortuinlijke
- “Dankzij het onderzoek van de auteur naar onder andere het proces en de memoires van Eichmann geeft De onfortuinlijke ons inzicht in zijn leven en denkwijze.” El Periódico
- “Een buitengewoon goede en verontrustende roman.” El Imparcial
- “Een alarmerende roman met een magnetische aantrekkingskracht.” Javier Cercas
Flaptekst van de roman over Albert Eichmann
Adolf Eichmann, de zogenaamde ‘Holocaust-architect’, vestigt zich in 1950 na de val van het naziregime en zijn vlucht uit Europa in Argentinië. Twee jaar later wordt hij daar herenigd met zijn familie. Eichmann wordt beschermd door de Duitse gemeenschap aldaar en leidt een op het eerste gezicht kalm bestaan. Maar onder de oppervlakte broeien de nazisentimenten en worden er plannen gesmeed voor een oprichting van het Vierde Rijk. De lezer wordt deelgenoot van Eichmanns sinistere gedachten en redeneringen – en van de gepleegde wreedheden die hij rechtvaardigt en zijn overtuiging dat hij een eerlijke zaak dient.
De onfortuinlijke is een onvergetelijke roman die met behulp van historische feiten de laatste jaren van Adolf Eichmann in Argentinië reconstrueert, totdat hij door de Mossad wordt opgepakt in 1960. Magnus schetst het angstaanjagende portret van een van de wreedste oorlogsmisdadigers van het nazitijdperk, verantwoordelijk voor de deportaties en de toepassing van de ‘definitieve oplossing’. Zonder oordelen en zonder een poging te doen om hem af te schilderen als een verschrikkelijk wezen, maar tegelijkertijd zonder enig spoor van empathie, presenteert hij een huiveringwekkend en complex personage dat medeverantwoordelijk was voor de vernietiging van zes miljoen mensen.