Andrea Voigt Niemand is zo wakker recensie en informatie van de historische Spinoza roman. Op 6 oktober 2020 verschijnt bij Uitgeverij-IJ de nieuwe roman van de Nederlandse dichteres en schrijfster Andrea Voigt.
Andrea Voigt Niemand is zo wakker Recensie en Informatie
Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de historische roman Niemand is zo wakker. Het boek is geschreven door Andrea Voigt. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Nederlandse fotografe, dichteres en schrijfster Andrea Voigt.
Benedictus Spinoza; zijn leven lang op zoek naar geluk. Dat geluk dat met God verbonden was. Nee, niet de God uit de bijbel en ook niet de God uit de Thora. Nee, het gaat over de God die zich in alles manifesteert, die alles omvat wat er is, die niet oordeelt en niet straft, niet troost en niet helpt, die zelfs niet schept, maar er allen maar is blz.49. Een jongeman is hij opgevoed in een traditioneel Joods gezin. Dus gevaarlijk zijn zijn ideeën. Niet alleen in zijn gezin, maar zeker ook daarbuiten. Al wordt er veel geredetwist over vrijheid van meningsuiting. In de tijd dat Spinoza leefde was het absoluut uit den boze om te tornen aan de macht van God. Was het eigenlijk bij de wet verboden om ideeën te uiten over de scheiding van Kerk en Staat. Dus wanneer Spinoza werk publiceerde deed hij dat anoniem. Zijn familie was in het verleden vanwege het Joods zijn al verbannen uit Spanje en Portugal. Nu hadden zij het geluk in Amsterdam te leven. Het ging hen dan niet heel ernstig voor de wind, maar het gezin kon goed leven van de handel van vader op de Beurs. Wanneer Benedictus de leeftijd bereikt heeft om te gaan studeren verwacht met name zijn vader dat hij rabbijn wordt. Maar met zijn revolutionaire gedachten over God en geluk lijkt dat absoluut geen goed plan. Dus gaat hij samen met zijn broer ook in de handel. Dit maakt hem ongelukkig dus slaat hij al snel een andere weg in. Intussen heeft hij al veel van zijn familie verloren aan de dood. De pest waart door Europa en dood en verderf raakt vele gezinnen.
Benedictus Spinoza is zijn leven lang op zoek naar geluk
Vanwege zijn revolutionaire ideeën over God en het afwijzen van de oordelende rol van God in een mensenleven wordt hij uit de Synagoge verbannen. Hij is niet van openbare boete te doen. De prijs die hij betaalde voor zijn eigenzinnigheid was dan ook huizenhoog, maar de vrijheid die dat hem opleverde was veel meer waard.
Spinoza verhuist van Amsterdam naar Rijnsburg, Voorburg, Den Haag. Hij komt gelijkgestemden tegen, vrienden voor het leven. Intussen moet hij wel geld verdienen voor zijn levensonderhoud, zijn huur. Dat doet hij met het slijpen van lenzen voor microscopen. Een arbeidsintensief, slopend, gevaarlijk en super ongezond werk waardoor hij een chronische longziekte oploopt. Zijn gezondheid blijft hem parten spelen. Zijn correspondentie met vrienden en vrijdenkers houdt hem op de been. Ja, natuurlijk ook de ontmoetingen met zijn boezemvrienden, die hem financieel ondersteunen.
Andrea Voigt probeert in deze roman over het leven van Spinoza een echt mens van hem te maken. Met zijn behoeften, zijn angsten, zijn zucht naar erkenning, zijn zoektocht naar soulmates, en zijn levenslange zoektocht naar geluk. Maar het lijkt erop dat Spinoza zijn eigen geluk pas ervaart wanneer hij op zijn sterfbed ligt. Dan pas ervaart hij wat zijn eigen theorieën behelzen. Dat het troost biedt te aanvaarden wat op je pad komt, ondanks het overweldigende verdriet, de overweldigende angst. Dat aanvaarden, dat biedt troost. Troost die niet in God lag, maar in jezelf.
Spinoza leeft als een droogstoppel, niet in staat zich met mensen te verbinden en te bang voor de eigen emoties
Deze Spinoza leeft het leven van een droogstoppel. Niet in staat, of niet van plan, zich echt met mensen te verbinden, te bang voor eigen emoties, die wellicht gebaseerd kunnen zijn op onwaarachtige drijfveren, uit angst voor een oordelende God. Interessant maar ook gemarkeerd.
Aan het eind van deze roman heb ik echt te doen met Spinoza, misschien omdat mijn hersens te klein zijn om te snappen wat hij bedoelt, misschien omdat ik me meer verwant voel met zijn beste vriend Simon die aan het eind van deze roman bijna wanhopig toespreekt. Hij zegt tegen Spinoza: ”Volg dan eens je pad naar liefde en geluk. Dat pad ligt er, maar je weigert het in te slaan. Mensen houden van je, ze hebben alles voor je over. Je hoeft ze alleen maar in je armen te sluiten.” En juist dat blijkt voor deze Benedictus Spinoza van Andrea Voigt, een brug te ver. De roman Niemand is zo wakker is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).
Recensie van Mieke Koster
Niemand is zo wakker
Historische roman over het leven van Spinoza
- Schrijfster: Andrea Voigt (Nederland)
- Soort boek: historische roman, Spinoza roman
- Uitgever: Uitgeverij-IJ
- Verschijnt: 6 oktober 2020
- Omvang: 228 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Boek
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Flaptekst van de Spinoza roman van Andrea Voigt
Een fijnzinnige karakterschets van Spinoza, een even bange als moedige wijsgeer die op zoek was naar het geluk, en een menselijk en actueel verhaal dat trouw is aan de historische feiten.
Benedictus de Spinoza (1632-1677) heeft veel familieleden verloren, is verbannen uit de joodse gemeenschap en durft zijn boeken niet uit te geven uit angst voor vervolging.
Heeft de grootste filosoof van Nederland zich kunnen overgeven aan het leven en de liefde – voor anderen, God en zichzelf? En heeft hij het bestendige geluk waar hij in zijn werken zo naar zocht, bereikt?