Jeff Vandermeer Borne recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 5 juli 2018 is bij Uitgeverij De Bezige Bij de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijver Jeff Vandermeer Borne verschenen.
Jeff Vandermeer Borne Recensie
Een roman die gelabeld is met het genre science fiction zal door veel lezers gemeden en niet gekocht worden. Anderen zullen in het label juist aansporing vinden om het boek te gaan lezen. Borne van de Amerikaanse schrijver Jeff Vandermeer is zo’n roman waarbij dit het geval kan zijn. Echter het indelen in een categorie kan een boek vreselijk te kort doen en dat risico is bij Borne volop aanwezig. Hierdoor is de kans groot dat veel lezers het boek links laten liggen. Erg jammer want Jeff Vandermeer heeft met Borne een zeer lezenswaardige liefdesroman geschreven die een breed publiek zal aanspreken.
Liefde in een chemische woesternij
Natuurlijk bevat Borne science fiction-achtige ingrediënten. De roman speelt zich af in een wereld na een catastrofe. Oorlog en droogte teisteren de wereld en de paar bewoners die er over zijn. Bovendien gaat de stad gebukt onder het tiranieke bewind van de reusachtige beer Mord. Rachel die samenleeft met Wick probeert te overleven in deze barre omstandigheden. Op een dag vindt ze in de vacht van Mord een klein harig wezen. Ze neemt het wezentje mee in haar onderkomen diep in de berg. Het blijkt zeer snel te groeien en te kunnen spreken. Ze noemt het Borne.
Rachel ziet in haar deplorabele bestaan de komst van als een lichtpunt. Ze raakt van Borne in de ban. Ze begint Borne te zien als een baby die opgevoed moet worden. Echter communiceren blijkt lastig. Want wat is Borne precies, een dier, plant een mensachtige wezen? Raadselachtig en verwarrend met bijzondere denkpatronen, dat in ieder geval. Wick ziet het niet zo zitten in Borne. Sterker nog als ex-medewerker van de chemische fabriek waardoor waarschijnlijk alle ellende is onstaan, heeft hij veel argwaan. En het gevoel van argwaan en afkeer blijkt wederzijds.
Borne bevat uitzonderlijk veel verbeeldingskracht
Alhoewel Borne zeker veel dystopische en science fiction achtige elementen bevat is het vooral een liefdesroman. Wellicht zelfs een metafoor voor de het disfunctionele moderne gezin. In ieder geval is zeker dat Jeff Vandermeer een uitstekende schrijver is. Bovendien heeft hij een enorme verbeeldingskracht waardoor hij in staat is om een totale imaginaire wereld toch overtuigend neer te zetten. Daarnaast heeft Borne een hoog empatisch gehalte zonder te verballen in overbodige sentimentaliteit. En ook de cliches waarin mindere science fiction vaak grossiert zijn gelukkig afwezig. Achterin het boek staat ook nog een compendium met tekeningen en omschrijvingen van de bijzondere wezens die door Jeff Vandermeer bedacht zijn. Jeff Vandermeer Borne is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitstekend).
Recensie van Theo Jordaan
Jeff Vandermeer – Borne
- Titel: Borne
- Schrijver: Jeff Vandermeer (Verenigde Staten)
- Soort boek: dystopische roman, liefdesroman
- Origineel: Borne (2017)
- Nederlandse vertaling: Luud Dorresteyn
- Uitgever: De Bezige Bij
- Verschenen: 5 juli 2018
- Omvang: 396 pagina’s
- Uitgave: Paperback / Ebook
- Waardering: ∗∗∗∗∗ (uitstekend)