De Muur 59 Recensie Waardering ★★★★ Uitstekend
Alhoewel omschreven als wielertijdschrift is De Muur eigenlijk een mooi vormgegeven boek met wielerverhalen, interviews en portretten. De Muur 59 is weer een uitstekende editie. Opvallend is de kwaliteit van alle bijdragen. Werkelijk geen enkel artikel is van mindere kwaliteit. Mooi is ook het thema dat als rode draad door De Muur heen loopt; de golfbeweging van het succes van het Nederlandse wielrennen. Dit uiteraard naar aanleiding van de successen van 2017. Het jaar waarin Tom Dumoulin als eerste Nederlandse wielrenner de Ronde van Italië won en wereldkampioen tijdrijden werd en Anna van der Breggen de Giro Rosa (Ronde van Italië) voor vrouwen. En dat zijn nog maar een paar van de successen van Nederlandse wielrenners in 2017.
Alle artikelen in De Muur 59 zijn van hoge kwaliteit en boeiend
Werkelijk alle artikelen in De Muur 59 zijn van hoge kwaliteit, boeiend en lezenswaardig. Toch moet er een aantal in het bijzonder genoemd worden. Wiep Idzenga schreef een nieuw verhaal in zijn serie Every picture tells a story over memorabele etappe in de Tour de France van 1983. Erg mooi is ook het persoonlijke verhaal van Frank Heinen over een mislukte ontmoeting met Tom Dumoulin en het Dumoulinisme. Peter Winnen heeft een mooi interview gemaakt met Wout Poels net als Nando Boers met Anna van der Breggen. Maar zoals al eerder gezegd is elk artikel in het onvolprezen, en natuurlijk ook weer zeer verzorgd en mooi uitgegeven, wielertijdschrijft De Muur de moeite van het lezen waard. De Muur 59 New Wave is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie: Theo Jordaan
DE MUUR 59 NEW WAVE
Tom Dumoulin als aanvoerder van een nieuwe generatie
– Titel: De Muur 59. New Wave
– Schrijvers: Nando Boers, Mark de Bruijn, Frank Heinen, Wiep Idzenga, Joost-Jan Kool, John Kroon, Peter Ouwerkerk, Jarl van der Ploeg, Bert Wagendorp, Peter Winnen
– Soort boek: wielerverhalen, interviews, portretten
– Uitgever: Uitgeverij De Muur
– Verschenen: januari 2018
– Omvang: 128 pagina’s
– Prijs: € 12,50
– Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestellen >
Inhoud De Muur 59
Er zijn magere jaren, er zijn vette jaren en er zijn jaren waarvan je wilde dat ze er nooit waren geweest. In een treurig en troosteloos tijdperk, in een periode van grote droogte en schaamte, gekenmerkt door niet, nauwelijks of verdacht presteren, waren de dagen zonder voorbehoud op de vingers van een hand te tellen. Het wachten was op het “Nieuwe Wielrennen’. Dat klonk zalvend, dagdromend, marketingachtig. Maar de onmiskenbare actualiteit is: er zit weer vet op “onze’ trappers. Het cynisme heeft plaatsgemaakt voor nieuwe hoop en betrokkenheid. Een renaissance met perspectief. Sport leeft van identificatie met sporters; een mooie koers komt pas echt tot leven als “onze’ Nederlanders mee voorop fietsen. Waar die verlichting vandaan komt? Het is een combi: van geboorte, talent en begeleiders van goede wil. Naast de as bleek er ook vruchtbare lava te zijn, waarop een nieuwe generatie zich wonderwel thuis is beginnen te voelen. Op weg en baan, in klassiekers en grote ronden, bij mannen en vrouwen. De Muur besloot zich te verdiepen in de meest volwassen, meest aansprekende discipline: de mannen op de weg. De redactie analyseert het toen, het nu, het straks en het waarom. Is er sprake van een Nieuwe Golf, verwant aan de grote TI Raleigh-jaren? Of is dat niet (meer) met elkaar te vergelijken? Wat leert de stamboom van Tom Dumoulin? Wat maakt Wilco Kelderman en Sam Oomen tot zo’n verwachtingsvolle tweeling? Tegen de achtergrond van de roze Giro-getuigenis van Jarl van der Ploeg (hij was erbij, in Milaan) graaft Joost-Jan Kool naar het bijzondere aan de Iwan Spekenbrink-ploegen, van Skil tot Sunweb. Frank Heinen verklaart zijn Dumoulinisme, Mark de Bruijn filosofeert over hoe we ervoor zouden staan als ook de ongenaakbare veldflyer Mathieu van der Poel overstapte naar de weg en Peter Winnen mijmert met Wout Poels over keuzes en tussenbalans, inclusief een opmerkelijke finale. Winnen, dezelfde die in 1983 de derde Nederlandse Tourwinnaar had kunnen worden en die in dit nummer onder het reconstructiemes ligt van Wiep Idzenga. En de Nederlandse wielervrouwen? Een succesvoller oranjegeneratie was er niet. In de vorige Muur praatte Nando Boers over het Beroep van Annemiek van Vleuten, dit keer over dat van Anna van der Breggen. Zoek de verschillen. Een nieuwe Muur, om af te tellen naar het nieuwe seizoen. Als alles wordt wat het lijkt, moet het beste nog komen!
Bijpassende Boeken en Informatie
– Boeken over Wielrennen
– Boeken over de Tour de France
– Nieuwe Boeken over Sport