Van stadsie tot stad Recensie Fotoboek Utrecht 1950-1975
Nu het gebied rondom het Centraal Station en Hoog Catharijne in het hart van Utrecht weer geheel op de schop gaat om weer tot een leefbaar en aangenaam centrum te worden ontwikkeld, is het een goed moment om een boek uit te geven dat laat zien hoe de stad ingrijpend veranderde van 1950 tot 1975. En dat is precies wat het boek Van stadsie tot stad doet. Aan de hand van mooie en zeer illustratieve foto’s van Utrecht uit deze periode, vertellen ras Utrechters en journalisten Ton van den Berg en Ad van Liempt de verhalen van de ingrijpende veranderingen in de stad.
Stormachtige ontwikkelingen in Utrecht van 1950 tot 1975
Maar niet alleen de sloop van aansprekende gebouwen die plaats moesten maken voor Hoog Catharijne en het Centraal station en het dempen van de gracht passeren de revue. Nee, er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de armoede en verloedering die in de jaren vijftig van de afgelopen eeuw nog zo pregnant zichtbaar en voelbaar was. Maar ook bij de komst van gastarbeiders, vrouwenemancipatie, de stormachtige ontwikkeling van Utrecht als verkeershart van Nederland, het leven van jongeren, het stadsnieuws, sport en vrije tijd krijgen volop aandacht. Zeer prettig is dat Ton van den Berg en Ad van Liempt goed kunnen schrijven.
Echte aanrader voor liefhebbers van de recente geschiedenis van Nederland en Utrecht
Van stadsie tot stad is een waar genoegen om te lezen en te bekijken. En niet alleen voor Utrechters. Het boek schets namelijk aan de hand van Utrecht een beeld van Nederland in ontwikkeling met aandacht voor veel keuzes die in die tijd gemaakt zijn en de consequenties die we tot de dag van vandaag ervaren. Van stadsie tot stad. Utrecht 1950-1975 van Ton van den Berg en Ad van Liempt is een echte aanrader voor liefhebbers van de recente geschiedenis van Nederland en Utrecht in het bijzonder. Het fraai door WBOOKS uitgegeven fotoboek wordt gewaardeerd met ++++ (uitstekend).
TON VAN DEN BERG / AD VAN LIEMPT – VAN STADSIE TOT STAD INFORMATIE
– Titel: Van stadsie tot stad. Utrecht 1950-1975
– Schrijvers: Ton van den Berg, Ad van Liempt (Nederland)
– Soort boek: fotoboek, geschiedenisboek, koffietafelboek
– Uitgever: WBOOKS
– Verschenen: 18 april 2017
– Omvang: 128 pagina’s (met foto’s)
– Uitgave: Gebonden Boek
– Prijs: € 24,95
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestellen >
Flaptekst Van stadsie tot stad Utrecht 1950-1975
We schrijven jaren ’50 van de vorige eeuw. Utrecht is weer het wat slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog is geweest. Het herstelt zich snel van de schande die over de stad kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de ‘Stad der Beweging’ werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Dan de ontwikkeling van nieuwe wijken: Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht – zo verslaat Utrecht tussen 1950-1975 volksvijand nummer één: de woningnood. En Utrecht stoot door: alles moet nieuw worden. Tot verdriet van velen gaat het Centraal Station eraan, samen met de naastgelegen Stationswijk. Er wordt zelfs een stuk singel gedempt. Alles voor de vooruitgang: de hypermoderne betonkolos Hoog Catharijne moet Utrecht tot ‘winkelhart van Nederland’ maken. Het gevolg hadden weinigen voorzien: om te oeverleven richt het oude centrum zich op, flinke gedeelten worden autovrij, overal komen terrassen en de voorheen ingeslapen stad wordt tot leven gewekt. Deze wonderlijke transitie wordt beschreven en in beeld gebracht in Van stadsie tot stad: Utrecht 1950-1975, door Ton van den Berg en Ad van Liempt, Utrechtse journalisten die hun stad kunnen en doorgronden.
Bijpassende Boeken en Informatie
– Boeken over Utrecht Overzicht
– Nieuwe Geschiedenisboeken