Thijs Feuth Achter de rug van God Recensie Reisverhalen Finland
De Nederlandse schrijver, hardloper en arts Thijs Feuth, is een aantal jaren geleden in FInland gaan wonen en werken. Hij is in Finland terecht gekomen om te gaan samenwonen met zijn Finse vriendin Laura. Na enige tijd te hebben gewoond in een van de grotere steden van het land Turku, besloten ze om een tijdelijk werkplek te aanvaarden in het kleine plaatsje Posio in Fins Lapland. Posio is dorpje dat langzamerhand aan het ontvolken is. De meeste jongeren trekken weg. Werk is er slechts in beperkte mate en door de zeer afgelegen ligging is er weinig tot geen vertier. De zomers zijn er kort maar intens. Zeker in de periode waarin de zon niet tot nauwelijks onder gaat. En de winters zijn er koud, donker en duren lang.
Waarom wil je wonen en werken in een afgelegen dorp in het noorden van Finland?
Thijs Feuth weet in Achter de rug van God op een zeer beeldende en intense wijze te verwoorden wat het betekent om te wonen en werken in een afgelegen plaatsje zoals Posio. Zelf heb ik ook enige maanden gedurende de wintermaanden in het noorden van Finland en Zweden doorgebracht. Zij het dat dit al weer zo’n vijfentwintig jaar geleden is, wijken de ervaringen van Thijs Feuth nauwelijks af van zoals het toen ook was. Wellicht wat het isolement toen zelfs nog wat groter door het ontbreken van Internet en de mobiele telefoon. Als ervaren marathonloper en onervaren lauglaufer tekent Thijs Feuth op een mooie wijze zijn ervaringen op in de uitgestrekte en indrukwekkende natuur van Noord-Finland. Sneeuw, ijs, kou, aurora borealis zijn onvermijdelijk verbonden aan deze noordelijk streken. Maar gelukkig vervalt Thijs Feuth niet of nauwelijks in de clichés die bij deze onderwerpen op de loer liggen.
Mooie portretten van weerbarstige mensen en beschrijvingen van de rauwe natuur
Door dat Thijs Feuth de bijzondere Finse taal behoorlijk machtig is, lukt het hem ook om in contact te komen met de bewoners (meestal zijn patiënten), van deze afgelegen streek. De korte portretten die hij schets van deze weerbarstige mensen behoren tot de hoogtepunten van Achter de rug van God. De relatie van Thijs Feuth met zijn geliefde Laura komt trouwens in de geïsoleerde omstandigheden behoorlijk onder druk te staan. Het individualisme van Thijs Feuth is hier vaak debet aan. En in tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten is de Finse Laura veel minder goed in staat om zich in het afgelegen Posio te settelen. Vermeldenswaard is ook dat Thijs Feuth er aardig in geslaagd is om te vertellen over de verhalen uit het Finse volksepos Kalevala (dat trouwens een goede Nederlandse vertaling verdient). Thijs Feuth is goed erin geslaagd om een persoonlijk boek te schrijven over wat het betekent om te leven en werken aan de rand van Europa in Fins Lapland. Achter de rug van God is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).
Recensie van: Theo Jordaan
THIJS FEUTH – ACHTER DE RUG VAN GOD
Een vreemdeling in Lapland
– Titel: Achter de rug van God
– Schrijver: Thijs Feuth ♂ (Nederland)
– Soort boek: autobiografische verhalen, reisverhalen
– Uitgever: De Arbeiderspers
– Verschenen: 7 juni 2016
– Omvang: 256 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestellen >
Flaptekst Thijs Feuth – Achter de rug van God
Aan de rand van de wereld begint het echte leven. De Nederlandse arts Thijs Feuth vertrekt met zijn Finse geliefde Laura naar Posio, een dorp diep in Lapland. In Achter de rug van God onderzoekt hij het contrast tussen de wereld waarin hij zich heeft gevestigd en de woelige wereld die hij achter zich heeft gelaten en die nog slechts via de (social) media tot hem komt. De natuur, de mensen van het dorp, het isolement en de strenge winter roepen grote en kleine vragen op over het leven, de maatschappij en zijn verhouding met Laura. De Finse mythologie, heemkundige zaken, hardlopen en langlaufen helpen de schrijver bij zijn zoektocht naar hoe te leven.
Bijpassende Boeken en Informatie
– Lapland Boeken en Reisgidsen
– Nieuwe Boeken Juni 2017
– Nieuwe Reisboeken 2017