Geweten
Over Israël en Palestina
- Auteur: Maurits de Bruijn (Nederland)
- Soort boek: non-fictie
- Uitgever: Das Mag
- Verschijnt: 2 mei 2025
- Omvang: 172 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Prijs: € 21,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Maurits de Bruijn Geweten recensie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Geweten, het nieuwe boek van de Nederlandse schrijver Maurits de Bruijn over Israël en Palestina, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst boek over het Israëlisch-Palestijnse conflict van Maurits de Bruijn
Maurits de Bruijn vraagt zich af: hoe leg ik de massaslachting in Gaza uit aan mijn joodse grootouders?
Sinds zijn bezoek aan de bezette gebieden in 2018 laat Maurits de Bruijn zich in opiniestukken en op sociale media kritisch uit over het zionisme en het geweld dat eruit voortvloeit. Nu is de tijd rijp voor een verdiepend, veelkantig verhaal dat meer losmaakt dan hartjes en haatreacties, over een van de grootste morele vraagstukken van de 21e eeuw.
In Geweten richt Maurits de Bruijn het woord tot zijn grootouders, in een poging te ontrafelen hoe hun dood in vernietigingskamp Sobibór zich verhoudt tot de massaslachtingen in Gaza, de Israëlische bezetting van Palestijns gebied en de aanslagen van Hamas op 7 oktober. Zo legt hij een historie van geweld en onrecht bloot, die hij toetst aan zijn persoonlijke geschiedenis. Met een nietsontziende blik reflecteert hij op de erfenis van de Holocaust, zijn eigen activisme, de westerse onachtzaamheid jegens het Palestijnse volk, onze nalatige regering en de schrijnende videobeelden die ons overspoelen.
Maurits de Bruijn is in 1984 geboren in Maasland, Zuid-Holland. Hij redacteur bij kunsttijdschrift Mister Motley. Samen met Randy Vermeulen maakte hij de podcast En niemand bleef onaangeraakt. Eerder schreef hij o.a. de roman Man maakt stuk (2024), die op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs prijkte, en het non-fictieboek Ook mijn Holocaust (2020). Hij publiceert regelmatig opiniestukken in de Volkskrant en nrc. Afgelopen jaar nam hij een prominente rol in in het publieke debat over Israël en Palestina, sprak hij op benefietavonden en tijdens de dodenherdenking bij het Homomonument in Amsterdam.