Maartje van de Kamp Verliefd en veroordeeld recensie

Maartje van de Kamp Verliefd en veroordeeld recensie

Verliefd en veroordeeld

Een geschiedenis van verboden liefdes in Nederland

  • Auteur: Maartje van de Kamp (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse geschiedenis
  • Uitgever: Uitgeverij Balans
  • Verschijnt: 29 januari 2025
  • Omvang: 356 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 24,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Maartje van de Kamp Verliefd en veroordeeld recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Verliefd en veroordeeld, een geschiedenis van verboden liefdes in Nederland, geschreven door Maartje van der Kamp, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Flaptekst van het boek over verboden liefdes in Nederland

Liefde is een gevoel, een onstuitbare kracht, die zich weinig gelegen laat liggen aan conventies. Maar om de maatschappij te reguleren, heeft men door de eeuwen heen op allerlei manieren geprobeerd de liefde te onderwerpen aan wetten en regels. Tevergeefs natuurlijk, en vaak met dramatische gevolgen.

In de kilometers aan stukken in het Nationaal Archief zijn vele sporen achtergebleven van verboden liefdes in Nederland en de voormalige Nederlandse koloniën, vaak in de vorm van rechtbankverslagen. Wat waren dat voor liefdes? Welke zaken kwamen voor de rechter en hoe werd daarover geoordeeld? Hoe ontwikkelde het denken daarover zich door de tijd heen? Aan de hand van vijftien intieme en soms schandaleuze liefdesverhalen reconstrueert Maartje van de Kamp de geschiedenis van de verboden liefde, van een succesvolle zakenvrouw op Curaçao die ging samenwonen met een tot slaaf gemaakte man, tot de gruwelijke vervolging van Haagse homoseksuelen.

Hoe gingen wij om met mensen die probeerden de regels te veranderen, of die gewoon hun hart volgden? De verhalen in Verliefd en veroordeeld vormen samen een even fascinerende als ontluisterende geschiedenis van het witte, christelijke, patriarchale Nederland.

Maartje van de Kamp is geboren in 1980. Ze studeerde Geschiedenis in Groningen en Archiefwetenschap in Amsterdam. Ze werkt sinds 2009 bij het Nationaal Archief waar ze onderzoek doet voor tentoonstellingen en publicaties. Ze schreef het weblog De Archiefkok waarin zij ‘historische recepten weer tot leven stoofde’ en maakte de podcast Het geheim van Wijsman, over een nooit opgeloste moord uit 1920.

Bijpassende boeken